Meny

Tyrkiske krigsfly angriper IS-stillinger i Aleppo

Tyrkiske krigsfly angrep mandag IS-stillinger i og rundt byen al-Bab i Aleppo-provinsen i Syria. Bildet er fra slutten av oktober og viser røyk som stiger til værs fra al-Bab i bakgrunnen. Foto: Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tyrkiske krigsfly angrep mandag IS-stillinger i og rundt byen al-Bab i Aleppo-provinsen nord i Syria. Tre personer ble drept og 30 såret, ifølge eksilgruppen SOHR.

Flyene fungerte som støtte for tyrkiskstøttede syriske opprørere som skal gå inn i byen, melder det tyrkiske statlige nyhetsbyrået Anadolu. Al-Bab regnes som en av IS' siste skanser i landet og ligger halvveis mellom den tyrkiske grensen og storbyen Aleppo.

Ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights ble tre mennesker drept og 30 såret. Anadolu melder at det ble utført 15 flyangrep. To kommandosentre og et våpenlager ble ødelagt. Det ble også to bygninger som ble brukt som hovedkvarter for IS-opprørere. I tillegg ble ti forsvarsstillinger satt ut av spill, ifølge Anadolu.

Les også: Minst 23 drepte i nye kamper i Aleppo

Kan bli langvarig

Ankara forsøker å rydde området på den syriske grensen for IS og kurdiske opprørere tilhørende YPG-militsen, en gruppe som støttes av USA men som av tyrkiske myndigheter anklages for å være tilknyttet den forbudte PKK-geriljaen i Tyrkia.

IS har kontrollert al-Bab i over to år. Det er ventet at tyrkiske soldater og syriske opprørere snart innleder kamp i selve byen – en kamp som antas å bli langvarig.

Les også: Nye flyangrep mot opprørsmål i Aleppo

Sykehus-angrep

I byen Atareb vest for storbyen Aleppo utførte syriske regjeringsfly angrep mot byens siste fungerende sykehus, ifølge SOHR og en annen aktivistgruppe som kaller seg Local Coordination Committees.

Noen av sykehusets ansatte ble såret, og sykehuset er nå satt ut av spill, ifølge de to gruppene.

Ifølge SOHR ble det i tillegg utført et flyangrep, trolig i regi av syriske regjeringsfly eller russiske fly, mot byen Kfar-Naha, der et sykehus ble truffet. Bygningen ble påført store skader, ifølge eksilgruppen.

Les også: FNs nødhjelpssjef fortvilt over situasjonen i Aleppo

– Kjemisk våpenangrep

Samtidig mandag anklaget det russiske forsvarsdepartementet opprørere i Syria for å ha brukt klorgass mot syriske elitesoldater i Øst-Aleppo søndag. Rundt 30 soldater ble forgiftet, ifølge departementets talsmann Igor Konasjenkov.

Russiske offiserer har sikret seg prøver som viser at opprørere brukte ammunisjon som inneholdt klorgass, ifølge Konasjenkov. Han oppfordrer organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) til å granske saken.

Les også: Russland kaller NATO-bekymring for «absurd»

– Stadig oftere

OPCW og FN har tidligere funnet bevis for at det syriske regimet og IS har brukt kjemiske våpen. Syriske myndigheter har avvist dette, og Russland har stilt spørsmål ved bevismaterialet. Omverdenen må innse at også syriske regjeringsstyrker er offer i konflikten, mener Moskva.

– Terrorister i Aleppo har stadig oftere tatt i bruk klorgass mot syriske soldater og sivile. Men politikerne i Frankrike, og spesielt i Storbritannia, som i offentligheten sier de bryr seg så mye om Aleppo, ser ikke disse kriminelle handlingene. Eller, mer spesifikt, de ønsker å utpeke syriske myndigheter som de skyldige, sier Konasjenkov.

Populært