Meny

FN spår ny varmerekord i 2016

En uttørket, død kaiman i en uttørket elv i Paraguay. Foto: Jorge Adorno / Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forårets globale temperaturrekord blir høyst sannsynlig slått i år, bekrefter Verdens meteorologiorganisasjon (WMO).

FN-organisasjonen opplyser at gjennomsnittstemperaturen i årets ni første måneder lå 1,2 grader over nivået i førindustriell tid.

Dermed er det ikke langt til grensen på 1,5 grader, som ble vedtatt av landene på klimatoppmøtet i Paris i fjor. Landene ble enige om å prøve å holde den globale oppvarmingen under 1,5 grader – selv om dette målet antas å være ekstremt vanskelig å nå.

Les også: Kina bremser CO2-utslipp

Allerede i juni i år fastslo klimaforskere i romfartsorganisasjonen NASA at 2016 nesten helt sikkert ville sette ny varmerekord. Årsaken var de ekstremt høye temperaturene på begynnelsen av året.

Forklaringen på «hetebølgen» antas å være menneskeskapt global oppvarming og værfenomenet El Niño. Men selv etter at El Niño avtok i vår, har den globale gjennomsnittstemperaturen vært rekordhøy.

I arktiske områder i Russland har gjennomsnittstemperaturen ligget opptil 7 grader høyere enn normalt.

– Vi er vant med å måle temperaturrekorder i brøkdeler av en grad. Så dette er annerledes, sier WMO-sjef Petteri Taalas.

Den forrige globale temperaturrekorden ble satt i fjor. Også 2014 kan ha vært varmere enn noe tidligere år siden målingene begynte på slutten av 1800-tallet.

Les også:

Stor klimauro på Stortinget etter Trumps seier

Utslipp av superkraftige klimagasser skal kuttes

SV: – Dette er masseslakt av en kritisk truet dyreart

Populært