Meny

Assange avhørt på Ecuadors ambassade i London

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avhøret av WikiLeaks' grunnlegger Julian Assange begynte mandag i Ecuadors ambassade i London. Avhørene ventes å ta flere dager.

Det var en ecuadoriansk statsadvokat som stilte spørsmålene i avhøret, men den svenske statsadvokaten Ingrid Isgren og en svensk politiinspektør var til stede. Assange er anklaget for seksuelle overgrep under et besøk i Sverige i 2010.

Assanges svenske advokat Per E. Samuelsson sier det er meningen at avhøret skal foregå over tre dager. Tidligere har det vært antatt at én dag ville være tilstrekkelig.

– Tre dager er satt av, sier Samuelsson til nyhetsbyrået TT.

Han legger til at det kan hende avhøret tar kortere tid, eller at mer tid er nødvendig.

Samuelsson fikk imidlertid ikke selv være til stede under avhørets første dag.

– Det er jo en forutsetning at jeg som svensk forsvarsadvokat er ved min klients side, sier Samuelsson.

Les også: Julian Assange avhøres i London

DNA-test

Hvis Assange samtykker, skal det tas en DNA-prøve av ham i løpet av avhøret. Samuelsson antyder at Assange vil godta dette.

– Vi sa ja til dette for ett og et halvt år siden, og han har deretter ikke sagt nei. Men vi forstår ikke hva det skal være godt for, sier advokaten.

Han påpeker at britisk politi tok en DNA-test av Assange allerede i 2010.

En ecuadoriansk forsvarer skal være til stede under avhøret, men Samuelsson har så langt fått beskjed om at han ikke får være til stede. Han håper denne beslutningen blir omgjort.

Les også: Svensk domstol skal vurdere arrestordre mot Assange

Valgkampen i USA

Avhøret er blitt utsatt i flere år fordi svenske myndigheter tidligere krevde at Assange måtte komme til Sverige og bli avhørt der. Assange nektet, siden han fryktet å bli utlevert fra Sverige i USA. Her ville han risikert straffeforfølgelse for offentliggjøring av hemmelige amerikanske dokumenter.

I stedet søkte han tilflukt i Ecuadors ambassade i London, hvor han har oppholdt seg siden 2012.

Assange har fått mye oppmerksomhet de siste månedene, siden WikiLeaks har offentliggjort informasjon som har stilt Hillary Clinton i et dårlig lys i valgkampen i USA. Nettstedet har blant annet publisert et stort antall eposter som stammer fra datatyverier rettet mot John Podesta, Clintons valgkampsjef.

Saken mot Julian Assange:

• Den australske WikiLeaks-grunnleggeren Julian Assange har siden 2010 vært etterlyst av svensk påtalemyndighet, anklaget for seksuelle overgrep mot to svenske kvinner og voldtekt mot en av dem i 2010.

• 7. desember 2010: Pågrepet av britisk politi på grunnlag av en europeisk arrestordre

• 16. desember 2010: Løslatt mot en kausjon på 1,8 millioner kroner.

• 24. februar 2011: En britisk domstol beslutter at Assange skal utleveres til Sverige. Assange anker og sier at han frykter at svenskene vil utlevere ham videre til USA.

• 2. november 2011: En ankedomstol opprettholder utvisningsbeslutningen. Assange anker nok en gang.

• 14. juni 2012: Britisk høyesterett avviser å behandle anken på nytt.

• 19. juni 2012: Assange søker tilflukt i den ecuadorianske ambassaden i London og ber om politisk asyl i Ecuador.

• 16. august 2012: Ecuador innvilger Assange asyl. Storbritannias utenriksminister William Hague avviser å gi Assange fritt leide ut av landet.

• 13. august 2015: Deler av siktelsene for seksuelle overgrep henlegges av svensk påtalemyndighet, grunnet foreldelse. Voldtektsanklagen foreldes i 2020.

• 5. februar 2016: Et FN-panel fastslår at Assange er utsatt for vilkårlig frihetsberøvelse og ber britiske og svenske myndigheter gi ham friheten tilbake.

• 11. august 2016: Ecuador vil la Assange bli avhørt i den ecuadorianske ambassaden i London.

• 16. september: Svensk lagmannsrett opprettholder arrestordren mot Assange.

• 14. november: Ecuadoriansk påtalemyndighet begynner å avhøre Assange med svensk påtalemyndighet til stede. Avhøret skal etter planen foregå over tre dager.

Populært