Meny

Polen graver opp lik for å undersøke flyulykke på nytt

Polens nå avdøde president Lech Kaczynski (t.h.) fotografert sammen med Frankrikes daværende president Nicolas Sarkozy i mai 2008, to år før han døde i en flystyrt. Foto: Kacper Pempel / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Polens avdøde president Lech Kaczynski er den første som skal graves opp når polske myndigheter vil forsøke å finne nye svar på hvorfor flyet hans styrtet i Russland i 2010.

En rekke militære ledere og politikere var blant de 96 menneskene som mistet livet da flyet styrtet ved Smolensk vest i Russland 10. april 2010.

Alle skulle ha deltatt på en minneseremoni i Katynskogen i Russland, der tusenvis av polske offiserer ble drept av sovjetisk sikkerhetspoliti i 1940 – en massakre som russiske myndigheter helt fram til 1990 nektet for at hadde funnet sted.

Eksplosiver?

Undersøkelsen, som er ventet å ta to måneder, skulle starte mandag på en kirkegård i Krakow der den tidligere presidenten og hans kone Maria ligger gravlagt.

I alt skal levningene etter 83 av ofrene graves opp, ifølge polske medier. Målet er både å sjekke at de er riktig identifisert, samt å lete etter spor etter eksplosiver.

Det er Polens nåværende nasjonal-konservative regjering som har gitt ordre om at levningene skal graves opp. Regjeringspartiet, Lov- og rettferdighetspartiet (PiS), ledes av den avdøde presidentens bror, Jaroslaw Kaczynski, og han har aldri godtatt den offisielle forklaringen om at flystyrten var en ulykke.

I 2010 ble Polen styrt av en liberal regjering ledet av Donald Tusk, som i dag er EU-president.

Les også: Liket av Lech Kaczynski funnet på ulykkesstedet

Russisk nei

Selv om etterforskere tidligere har konkludert med at flyet styrtet som følge av dårlig vær og menneskelig svikt, florerer fortsatt konspirasjonsteoriene seks år etter, noe som har forgiftet forholdet mellom polske og russiske myndigheter.

Russiske myndigheter har gang på gang blitt bedt om å levere ut flyvraket, ferdskriveren og taleregistratoren til polske myndigheter, men har hver gang svart med at de først vil gjøre det når deres egen etterforskning er avsluttet.

I mars uttalte en talsmann for president Vladimir Putin at de polske mistankene er «grunnløse og subjektive» og ikke har noen rot i virkeligheten.

Protest

I en polsk meningsmåling utført av gallupinstituttet IPSOS i oktober, sier kun 10 prosent av de spurte at de er enige i at ofrenes levninger bør undersøkes igjen.

200 pårørende til 17 av de døde har dessuten protestert mot den nye etterforskningen. I et åpent brev til president Andrzej Duda i forrige måned skrev de at det både er «hjerteløst og grusomt» å grave opp levningene.

– Oppgravingen er en slags jakt på nye spor som kan bevise den absurde teorien om at president Lech Kaczynski ble drept, sier journalisten Pawel Deresz, som mistet sin kone, en parlamentariker, i styrten.

President Duda mener imidlertid at familiene bør vise forståelse for at dette er noe etterforskerne i henhold til loven er nødt til å gjøre.

Populært