Kraftig etterskjelv på New Zealand

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister John Key fløy over de jordskjelvrammede områdene på New Zealand mandag. To personer er bekreftet omkommet, og det er store skader på veier og infrastruktur.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er fullstendige ødeleggelser. Det er måneder av arbeid, sa Key til fungerende sjef for sivilforsvaret Gerry Brownlee da de fløy over områdene som ble hardest rammet av skjelvet natt til mandag. Skadene blir anslått til å koste flere hundre millioner dollar og det vil ta måneder å reparere de ødelagte veiene.

En person omkom da en bygning kollapset i Kaikoura, og en kvinne døde av medisinske komplikasjoner i Mt. Lyford, like i nærheten.

Les også: Byer isolert etter jordskjelvet på New Zealand

Etterskjelv

Samtidig som Key inspiserte skadene, ble Sørøya rammet av et kraftig etterskjelv med en styrke på 6,2. Skjelvet hadde sitt episenter omtrent fire mil inn i landet, vest for Kaikoura. Byen var ett av stedene som ble hardest rammet av hovedskjelvet som inntraff rundt midnatt natt til mandag. Det hadde en styrke på 7,8 med senter 100 kilometer utenfor den østlige kysten av Sørøya og førte til frykt for tsunami.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi vet at bølgene var opp til to meter høye, men innbyggerne reagerte som de skulle og nærmet seg ikke strendene, sa Key tidligere mandag. Tsunamivarselet ble senere nedgradert til et regionalt kystvarsel.

Les også: Norsk kvinne på Sørøya: – Jeg fikk fullstendig panikk

Byer isolert

Østkysten av Sørøya er hardest rammet av skjelvet, og veier er stengt på grunn av jordskred og store sprekker i veidekket. Byer nær episenteret, som Kaikoura og Waiau i området North Canterbury, er isolert. Fergene mellom Nord- og Sørøya ble innstilt mens terminalene ble undersøkt for skader, melder KiwiRail.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er registrert skader så langt nord som til hovedstaden Wellington, der myndighetene mandag morgen ba folk om å ikke dra inn til sentrum på grunn av mye knust glass.

Les også: Jordskjelv i New Zealand

Leter etter padlere

Myndighetene advarte mandag ettermiddag beboerne i nærheten av elven Clarence River om, at en «mur av vann» strømmet nedover elven. Situasjonen oppsto etter at jordskjelvet først førte til at masser demmet opp elven, men senere ga etter.

16 raftere som var på elven, er lokalisert i god behold. Myndighetene leter fortsatt etter seks padlere, men regner med at de har kommet seg opp i høyereliggende området, forteller Radio New Zealand.