Meny

Trump vil deportere opptil 3 millioner innvandrere

Donald Trump Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Donald Trump sier han planlegger å deportere opptil tre millioner ulovlige innvandrere fra USA. Muren mot Mexico skal dessuten bygges, framholder USAs nyvalgte president.

Det er i et intervju med TV-kanalen CBS og 60 Minutes at Trump kommer med uttalelsene.

– Det vi skal gjøre, er å ta de personene som er kriminelle og har rulleblad, er gjengmedlemmer og narkotikalangere. Det er mange av disse menneskene, trolig 2 millioner, kanskje så mange som 3 millioner, sier Trump og tilføyer:

– Vi skal få dem ut av landet eller fengsle dem. Men vi skal få dem ut, de er her ulovlig.

Les også:

Trump demper motstanden mot Obamacare

Slik skal Trump gjøre USA «great again»

Muren skal bygges

Intervjuet, der Trump redegjør for hva som blir hans hovedmål når han i januar flytter inn i Det hvite hus, skal sendes i sin helhet søndag kveld. Enkelte utdrag har blitt offentliggjort på forhånd.

I intervjuet svarer Trump «ja» på spørsmål fra programlederen om muren mot Mexico faktisk skal bli bygget. Men deler av sperringene kan komme i form av et gjerde, påpeker han.

– Men for enkelte områder er en mur mer passende, sier den nyvalgte presidenten om planene for USAs 3.200 kilometer lange grense mot Mexico.

Les også: Slik skal Trump gjøre USA «great again»

Millioner deportert

Trump fikk mye oppmerksomhet i valgkampen for å ta til orde for en streng innvandringspolitikk. Han lovet å deportere millioner av ulovlige innvandrere og tok til orde for å nekte muslimer innreise.

Imidlertid har flere millioner av ulovlige innvandrere også blitt deportert i løpet av Barack Obamas to presidentperioder. Ifølge ABC News har mer enn 2,5 millioner mennesker blitt deportert i perioden 2009-2015 – noe som er flere enn noensinne i USAs historie.

Må reversere Obama-vedtak

Et stort spørsmål er om Trump vil oppheve beslutninger tatt av Obama som kan gi mange ulovlige innvandrere lovlig opphold.

Trump sier til CBS at etter at «grensen er trygg» og kriminelle, ulovlige innvandrere er deportert, vil hans administrasjon fatte en beslutning om hva som skal gjøres med gjenværende ulovlige innvandrere.

Les også: Trumps plan for de første 100 dagene som president

Obamacare

I intervjuet med 60 Minutes gjentar Trump at han vurderer å beholde deler av helsereformen Obamacare. Trump har under valgkampen omtalte helsereformen som en «katastrofe».

I intervjuet opplyser Trump også at han vil være «svært tilbakeholden» hva gjelder bruken av Twitter. Han sier også at han som president vurderer å rådføre seg med tidligere president Bill Clinton, Hillary Clintons ektemann.

Samtale med kona

Millioner av amerikanere er ventet å se intervjuet når det sendes i sin helhet søndag kveld. Intervjuet inkluderer også samtaler med Trumps kone Melania og fire av hans barn, Ivanka, Tiffany, Eric og Donald, Jr.

Den nyvalgte presidenten og hans team har i helgen jobbet med å sette sammen det som skal bli Trumps administrasjon. Samtidig har tusenvis av mennesker i New York, Los Angeles og Chicago tatt til gatene for å vise sin misnøye med mannen som 20. januar skal tas i ed som USAs 45. president.

Les også: – Clinton gir FBI-sjefen skyld i valgnederlaget

Vil begrense Twitter-bruk

I intervjuet opplyser Trump også at han vil være «svært tilbakeholden» hva gjelder bruken av Twitter. Han sier også at han som president vurderer å rådføre seg med tidligere president Bill Clinton, Hillary Clintons ektemann.

Millioner av amerikanere er ventet å se intervjuet når det sendes i sin helhet søndag kveld. Trump redegjør i intervjuet for hva som blir hans hovedmål når han i januar flytter inn i Det hvite hus.

Intervjuet inkluderer også samtaler med Trumps kone Melania og fire av hans barn, Ivanka, Tiffany, Eric og Donald, Jr.

Les også: Norske aviser frykter Trump

Trump kan slippe unna 75 søksmål

– Jeg er optimistisk

Mexicos president Enrique Pena Nieto sa for få dager siden at han og USAs nyvalgte president Donald Trump er enige om å møtes for å drøfte forholdet mellom de to landene.

Ifølge Pena Nieto har de to hatt en «hjertelig, vennlig og respektfull» telefonsamtale, der den mexicanske presidenten benyttet anledningen til å gratulere Trump med valgseieren.

– Jeg er optimistisk. Det er klart at det innledes en ny fase i forholdet når det kommer en ny regjering, men jeg tror også det er en stor mulighet for utviklingen av begge landene, sier Pena Nieto.

Vil at Mexico skal betale

Trump har under valgkampen lovet at han vil bygge en mur mellom Mexico og USA for å hindre ulovlig innvandring. Han har også sagt at det er Mexico som skal betale for den.

Pena Nieto har tidligere varslet at Mexico aldri kommer til å betale for en slik mur.

Trump har i løpet av valgkampen også kalt mexicanske innvandrere for voldtektsmenn og drapsmenn, noe som har skapt sterke reaksjoner både i Mexico og blant de mange innbyggerne i USA som har latinamerikansk bakgrunn.

Populært