Meny

– Kurdiske styrker raserte arabiske hus i Nord-Irak

Kurdiske peshmergastyrker kjører gjennom Bashiqa etter at byen ble gjenerobret tidligere i november. Foto: Thaier Al-Sudani / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kurdiske soldater i omstridte områder av Nord-Irak har jevnet arabiske boliger, bygninger og hele landsbyer med jorden, ifølge en fersk rapport fra Human Rights Watch.

– Sikkerhetsstyrker fra Iraks kurdiske regionalmyndigheter (KRG) har i strid med loven ødelagt et stort antall arabiske hjem, i enkelte tilfeller hele landsbyer, i områder som er gjenerobret fra IS, ifølge menneskerettsgruppen.

Ødeleggelsene skjedde i tidsrommet mellom september 2014 og mai i år.

– I landsby etter landsby i Kirkuk og Nineveh ødela KRGs sikkerhetsstyrker arabiske hjem, men ikke boliger som tilhørte kurdere og uten noen legitim, militær hensikt, sier visedirektør Joe Stork for HRW i Midtøsten.

– KRG-ledernes politiske mål rettferdiggjør ikke en lovstridig ødeleggelse av boliger, sier han.

Rapporten er basert på omfattende studier av satellittbilder, feltbesøk og 120 intervjuer med øyenvitner og tjenestemenn.

– Ødelagt av luftangrep

Ødeleggelsene skal ha forekommet i fire landsbyer i Nineveh og 17 ulike landsbyer og tettsteder i Kirkuk. De kurdiske styrkene skal ha sprengt og brent ned hus og brukt tungt utstyr til riving.

Satellittbilder fra 62 andre landsbyer som er gjenerobret av kurdiske styrker, viser ødeleggelser også disse stedene, men mangel på vitneforklaringer gjør det umulig å trekke definitive konklusjoner.

Human Rights Watch har presentert rapporten for de kurdiske selvstyremyndighetene, som har varslet etterforskning og respondert på noen av anklagene.

Ifølge myndighetene er mye av ødeleggelsene forårsaket av amerikansk-ledede luftangrep og artilleribeskytning. Enkelte bygninger skal være sprengt for å fjerne bomber plantet av IS, skriver nyhetsbyrået AFP.

Norsk trente

Instruktører fra Forsvarets Telemark bataljon har siden mai 2015 drevet opplæring av kurdiske sikkerhetsstyrker i Arbil i Nord-Irak.

Iraks selvstyrte kurdiske styresmakter har, som følge av at IS drives tilbake, den siste tiden tilkjempet seg kontroll over store landområder som både kurderne og den føderale regjeringen i Bagdad gjør krav på.

Kurderne og Iraks regjering kjemper sammen mot IS, men har samtidig en langvarig konflikt gående om både ressurser og landområder. Kurdernes mistenksomhet skyldes ikke minst voldsomme overgrep begått av landets arabiske flertall under Saddam Husseins diktatur.

Kurdiske ledere har gjentatte ganger fastholdt at områdene som omtales i rapporten, historisk sett er kurdiske områder som skal være del av en fremtidig kurdisk stat.

Populært