Meny

Høyrenasjonalistisk massemønstring i Warszawa

Demonstranter tenner bengalske lys og bærer på polske flagg under en marsj arrangert av nasjonalistiske og høyreekstreme grupper i anledning Polens uavhengighetsdag fredag. Foto: Kacper Pempel / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Titalls tusen høyrenasjonalister marsjerte i Warszawas gater under parolen «Polen som Europas bastion» på landets uavhengighetsdag.

Det årlige ritualet i den polske hovedstaden har blitt en av de største høyrenasjonalistiske markeringene i Europa. Politiet anslår at rundt 75.000 mennesker deltok i fredagens markering, mens arrangørene selv mener opptil 100.000 møtte opp.

Mange hadde med seg digre nasjonalflagg og veivet med bengalske lys. På et stort banner kunne man lese det patriotiske slagordet «Gud, ære, fedreland». Andre budskap lød «Død over fedrelandets fiender» og «Å være en polakk, å være en katolikk, er et privilegium og en ære».

Flere bar på bannere med falanga-symbolet, som forestiller et sverd i en hånd og som er blitt brukt av høyrenasjonalister siden 1930-tallet.

Rundt 7.000 politifolk holdt marsjen under oppsikt, men til forskjell fra tidligere år er det ikke meldt om noen voldshendelser. Flere tusen demonstranter deltok dessuten i en separat markering, organisert av den liberale protestbevegelsen KOD, som oppsto tidligere i år etter at høyrepartiet PiS fikk regjeringsmakten.

11. november 1918 ble Polen igjen en uavhengig stat etter å ha vært delt og dominert av Russland, Preussen og Østerrike gjennom over hundre år.

Populært