Meny

FN: 60 sivile drept på brutalt vis i Mosul

Ekstremistgruppa IS likviderte ifølge FN 60 personer i Mosul denne uka. Mandag ble det meldt om at regjeringsstyrkene hadde funnet rundt hundre sivile drept og halshogd inne i en skole i Hammam al-Alil, en landsby sør for Mosul. Her peker en irakisk soldat mot en massegrav i landsbyen tirsdag denne uka. Foto: Reuters / Alaa Al-Marjani / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kampene raser videre mellom irakiske regjeringsstyrker og IS-krigere i Mosuls gater. Ekstremistgruppa har de siste dagene likvidert rundt 60 sivile som anklages for forræderi.

Tirsdag denne uka ble 40 sivile som IS anklaget for å ha samarbeidet med fienden, drept på brutalt vis i Mosul, ifølge meldingene. I en rapport fredag forteller FN at IS skal ha kledd ofrene i oransje overaller, skutt dem og hengt likene opp i strømmaster.

I tillegg skal IS i løpet av uken ha skutt 20 sivile i Mosul som ble anklaget for å ha lekket opplysninger om ekstremistgruppa. Informasjonen fra FNs menneskerettighetskontor stammer blant annet fra en iraker som overlevde ved å spille død da han ble tvunget med ut til en av massehenrettelsene til IS.

Kamper i øst

Irakiske regjeringsstyrker er i gang med en storstilt offensiv for å gjenerobre Mosul fra ekstremistgruppa. Samtidig er IS på defensiven også i nabolandet Syria, der USA-støttede, i hovedsak kurdiske, styrker marsjerer mot gruppas syriske hovedsete Raqqa.

Forrige uke krysset irakiske regjeringsstyrker inn i bebygde deler av Mosul. Men motstanden har vært sterkere enn ventet på den østlige bredden av Tigris – elva som renner gjennom Mosul. Generaler i den irakiske elitestyrken som leder offensiven, sier fredag at soldatene rykker fram i to bydeler øst i Mosul.

Flyplass

Kampen om byen er nå inne i sin fjerde uke og ventes å vare i flere uker eller måneder til. Rundt to mil sør for Mosul har regjeringsstyrkene tatt en pause i framrykkingen mens de forbereder seg på å gjenerobre flyplassen i utkanten av storbyen. Den siste måneden er IS drevet ut av titalls landsbyer langs Tigris og Nineveh-ørkenen.

Mandag meldte regjeringsstyrkene at de hadde funnet rundt hundre sivile drept og halshogd inne i en skole i Hammam al-Alil, en landsby sør for Mosul.

Les også: FN: Over 17.000 barn drevet på flukt i Mosul

– IS kan gjenoppstå etter Mosuls fall

Kurdisk sandgrense

Samtidig som kampene raser mellom irakiske elitesoldater og IS i Mosuls gater, bygger irakiske kurdere en voll av stein og grus i ørkenen utenfor byen. Den skal markere grensen for staten de håper å etablere etter at IS er nedkjempet.

De kurdiske peshmergakrigerne som deltok i offensiven rundt Mosul, sier de har oppnådd det de har kjempet for, mindre enn en måned etter at angrepene startet.

Utstyrt med bulldosere og spader har de kurdiske styrkene forsterket barrieren som ligger rundt 6 mil vest for kurdernes regionhovedstad Arbil. Barrieren skiller dem fra de irakiske regjeringsstyrkene.

Ørkengrensen kan ende opp som linjen mellom den autonome kurdiske regionen i Nord-Irak og resten av landet – noe som kan øke spenningen mellom kurderne og myndighetene i Bagdad.

Les også: IS-leder til krigerne i Mosul: – Ikke trekk dere tilbake

Press på Irak for å etterforske likvideringer

Populært