Obama taler til det amerikanske folket

Artikkelen fortsetter under annonsen

President Barack Obama lover å sikre en fredelig maktovertakelse, men konstaterer samtidig at han og Donald Trump er forskjellige på vesentlige punkter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I sin første kommentar etter at Trump vant presidentvalget understreket han hvor stolt han er over Hillary Clinton og beskrev hennes kandidatur som historisk.

– Jeg kunne ikke vært stoltere av henne. Hun har levd et ekstraordinært liv i offentlighetens tjeneste, sa Obama, og listet opp hvilket ettermæle Clinton etterlater seg blant annet som senator, utenriksminister og tidligere førstedame.

Vil gjøre sitt beste for Trump

Presidenten la vekt på at han og hans medarbeidere vil gjøre alt de kan for at overtakelsen skal gå så glatt som mulig, til tross for at det er en del motsetninger mellom ham og den nyvalgte presidenten. Trump er invitert til Det hvite hus torsdag slik at de to kan snakke om hvordan man kan legge til rette for maktovertakelsen.

Obama trakk fram hvordan Bush-administrasjonen i 2008 var høyst profesjonelle for å sikre en god overgang.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Presidentembetet er større enn noen av oss. Jeg har gitt beskjed om å jobbe så hardt som mulig for en sømløs overgang. Fredelig maktovertakelse er et av kjennetegnene ved vårt demokrati, sa Obama.

– På samme lag

Han spøkte også med at den eneste spådommen som ble virkelig dagen etter valget, og som han selv kom med i en videosnutt, var at solen ville stå opp som vanlig onsdag morgen.

Valgseieren til Trump har overrasket mange. Obama la i talen stor vekt på at man må unngå å så splittelse.

– Vi må huske på at vi er på samme lag. Vi er ikke først og fremst republikaner eller demokrat. Vi er amerikanere og vi er patrioter. Vi vil det beste for vårt land, og det var det jeg hørte i Trumps tale i går, sa presidenten.

– Noen ganger taper man

Selv om mange er skuffet over utfallet, er det viktig å forstå at også tap er en del av demokratiets natur, fremhevet han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Noen ganger taper man en diskusjon, andre ganger taper man et valg, sa han, og la til:

– Det er slik det virker. Vi jobber hardt med å overbevise folk om at vi har rett, og så stemmer folket. Hvis vi taper, reiser vi oss igjen, børster av støvet og prøver igjen hardere neste gang.

Les også: Trumps valgløfter kan endre USA

Hillary Clintons historiske nedtur

Ikke-politikeren inntar Det hvite hus

Trump valgt til ny president – dette kan det bety for markedene