Meny

Stoltenberg med klar bestilling til Trump

Se video.
Se video.
NATO-sjef Jens Stoltenberg sier han er sikker på at USA vil fortsette å forplikte seg til europeisk sikkerhet. Nå håper han på å få Donald Trump på telefonen så snart som mulig.

Amerikansk lederskap er like viktig nå som alltid. Det er budskapet fra NATOs generalsekretær etter Trumps sjokkerende sterke seier i presidentvalget i USA.

Stoltenberg kommer samtidig med en sterk formaning til den påtroppende presidenten, som gjennom valgkampen har sådd tvil om viljen til å stille opp for Europa.

– Jeg er trygg på at Donald Trump vil videreføre det som har vært snart 70 års amerikansk forpliktelse til europeisk sikkerhet. Det er i Europas interesse, men det er også i USAs interesse, sier Stoltenberg til NTB.

Les også: Trump valgt til ny president – dette kan det bety for markedene

– Trump har helt rett

NATO-sjef Jens Stoltenberg sier til NRK at Donald Trump har et poeng når han kritiserer andre NATO-land for å bruke for lite på forsvaret.

– Trump og andre amerikanske ledere har over lang tid gitt uttrykk for at mange europeiske land investerer for lite i den felles tryggheten. Og det har de helt rett i. Derfor er det bra at Europa nå investerer mer i forsvar og på den måten tar ansvar for felles trygghet, sier Jens Stoltenberg til NRK.

Ifølge Stoltenberg har det vært markert økning i forsvarsutgiftene i NATO-land i 2016.

– Dette er en prosess som allerede er i gang, sier NATOs generalsekretær.

Les også: NATO vil heve beredskapen for stort antall soldater

Minner om forpliktelser

Donald Trump Foto: NTB scanpix
Donald Trump Foto: NTB scanpix

Trump har flere ganger antydet at han ikke vil være villig til å komme europeiske allierte til unnsetning hvis ikke disse begynner å ta en større del av den økonomiske byrden ved forsvarssamarbeidet.

Dette har vakt dyp uro i Europa, og Stoltenberg mener det er grunn til å minne om at NATOs sikkerhetsgaranti er en traktatforpliktelse – også for USA.

– Alle allierte har forpliktet seg til å forsvare hverandre. Dette er noe som er absolutt og ubetinget, sa han da han møtte pressen i Brussel.

Sikkerhetsgarantien ligger i NATO-traktatens artikkel 5, som fastslår at et angrep på én alliert skal betraktes som et angrep på hele alliansen.

Les også: Putin gratulerer Trump

Viser til verdenskrigene

Stoltenberg minner om at artikkel 5 er kun blitt utløst én gang i NATOs historie – etter terrorangrepene i USA den 11. september 2001.

– To verdenskriger har lært oss at ufred i Europa også er en fare for USAs sikkerhet. Den eneste gangen vi har utløst artikkel 5, vår kollektive forsvarsbestemmelse, var etter et angrep på USA. Og tusenvis av europeiske soldater har deltatt i en Afghanistan-operasjon som et direkte svar på et angrep på USA. Derfor er jeg sikker på at USA også etter valget kommer til å være forpliktet og tydelige på sin støtte til et sterkt NATO, sier Stoltenberg til NTB.

NATO må tilpasse seg en ny og mer krevende sikkerhetspolitisk virkelighet både i øst og i sør, og dette blir det viktig å diskutere med Trump, fastslår han.

Les også: Tysklands forsvarsminister er dypt sjokkert

Håper på telefonsamtale

Stoltenberg forteller at han håper på å møte Trump personlig så snart som mulig og også ønske ham velkommen til NATOs neste toppmøte, som skal holdes i Brussel i 2017.

Toppmøtet vil forhåpentlig bli en god anledning til å diskutere sikkerhetspolitikk med Trump, mener han.

– Men jeg vil selvfølgelig også ta kontakt for å se om det er mulig å få til en telefonsamtale så snart som mulig. Men som dere forstår, er det ingenting som er avgjort ennå, sier Stoltenberg.

Les også: «Redd for 3. verdenskrig om Trump vinner»

Populært