Krass EU-kritikk mot Tyrkia

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan får kritikk fra EU for å føre landet sitt stadig lenger vekk fra Europa. Her deltar han på en nasjonaldagsfeiring 29. oktober. Foto: Umit Bektas / Reuters / NTB scanpix
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan får kritikk fra EU for å føre landet sitt stadig lenger vekk fra Europa. Her deltar han på en nasjonaldagsfeiring 29. oktober. Foto: Umit Bektas / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

EU ber Tyrkia sikre landets demokrati og varsler at situasjonen i landet følges med dyp bekymring.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Uttalelsen ble tirsdag offentliggjort av EUs utenrikssjef Federica Mogherini på vegne av alle de 28 medlemslandene. Her pekes det på en rekke forhold som skaper bekymring for hvor Tyrkia er på vei, blant annet den mulige gjeninnføringen av dødsstraff.

I uttalelsen refereres det også til de omfattende inngrepene mot landets presse, samt pågripelsen av de to lederne for det kurdisk-vennlige opposisjonspartiet HDP i forrige uke.

– Dette er en ekstremt bekymringsfull utvikling som svekker rettsstaten, respekten for menneskerettigheter og grunnleggende friheter, skriver Mogherini.

Det framholdes også at utviklingen truer landets parlamentariske demokrati, skjerper spenningene i sørøst og fører til en ytterligere polarisering i det tyrkiske samfunnet.

Også EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker tar bladet fra munnen.