Clinton haler ifra i innspurten

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hillary Clinton og Donald Trump gjorde mandag et siste forsøk på å overbevise velgerne om sin egen fortreffelighet, der de hastet fra vippestat til vippestat på jakt etter stemmer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Republikaneren Trump hadde hele fem delstater på sin reiserute og tordnet på sedvanlig vis mot «det korrupte Washington».

– Dersom vi vinner, vil de korrupte politikerne og deres bidragsytere tape. Dersom de vinner, vil det amerikanske folk tape nok en gang, sa milliardæren på et valgmøte i Sarasota i Florida, en av delstatene det knyttes aller mest spenning til.

– Slik er det, folkens, vi vil aldri mer få en slik mulighet. Ikke om fire år, ikke om åtte år. Det vil være over, fortsatte han.

Les også: – Valgkampen har skadet USA som supermakt

Frykt og sinne

Demokraten Clinton begynte dagen i Pennsylvania og la an en mer forsonende tone.

– Jeg vil være president for alle, både for dem som stemmer på meg og for dem som stemmer imot oss, var hennes hovedbudskap.

– Det rår frykt og sinne i landet vår. Men sinne er ingen god plan, kjære venner, fortsatte hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi behøver ikke å godta en mørk og splittende versjon av Amerika. I morgen kan dere stemme for et inkluderende og sjenerøst Amerika, fylt av håp, sa hun.

President Barack Obama hadde også et klart budskap til velgerne få timer før valglokalene åpnet og ba dem gripe anledningen og velge USAs første kvinnelige president.

– Gjør for Hillary det dere gjorde for meg, sa Obama.

Les også: Trump: – FBIs agenter vil ikke la Clinton slippe unna

Øker ledelsen

De siste meningsmålingene viser at Clinton de siste dagene har økt sin ledelse til Trump, selv om forspranget fortsatt er knapt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et gjennomsnitt av de siste 13 landsdekkende meningsmålingene, utarbeidet av RealClearPolitics , viser at hun nå har 47,2 prosent av velgerne i ryggen, mens Trump har støtte fra 44,2 prosent.

Clintons forsprang har dermed økt fra 1,4 til 3,0 prosentpoeng siden forrige uke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Takket være det amerikanske valgsystemet er det imidlertid ikke alltid den som får flest stemmer som vinner valget, men den som sikrer seg flest valgmenn fra delstatene.

Les også: Vippestatene avgjør valget i USA

Spår Clinton-seier

Statistikkguruen Nate Silver tar for seg meningsmålinger i samtlige delstater, vekter dem etter hvor godt de har truffet tidligere og har en bemerkelsesverdig evne til å spå riktig utfall.

Dersom han nok en gang treffer med sin analyse, vil Clinton ende opp med 296 valgmenn, 26 flere enn de 270 som trengs for å bli USAs neste president, mens Trump får 241.

Silver gir nå Clinton 68 prosent sjanse for å vinne, mens Trumps vinnersjanse er på knapt 32 prosent.

New York Times' databaserte analyseverktøy "The Upshot" mener Clinton har 84 prosent sjanse for å vinne, mens nettavisen The Huffington Post gir henne hele 98,1 prosent sjanse for seier.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Demokratiet vårt kan me ikkje ta for gitt

Les også: Dette kan skape kaos på valgdagen i USA

Spår republikansk flertall i Senatet

USA skal ikke bare velge ny president, det skal også velges representanter til Kongressen. De siste målingene tyder på at Republikanerne ligger an til å beholde sitt flertall i Senatet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Omtrent en tredel av de 100 setene i Senatet er på valg annethvert år. Hver delstat har to representanter, og i år er 34 seter på valg.

Republikanerne har i dag 54 representanter i Senatet, men 24 av disse er nå på valg. Demokratene har 46 representanter, og 10 av disse er på valg.

Størst sjanse

Statistikkguruen Nate Silver har analysert meningsmålingene i delstatene det nå skal velges representanter fra og konkluderer et knapt døgn før valget med at det er 54,3 prosents sjanse for at Republikanerne beholder sitt flertall i Senatet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For drøyt to uker siden ga Silver Demokratene 74,2 prosent sjanse for å vinne flertall i Senatet.

For å komme i flertall må Demokratene, dersom Hillary Clinton blir president, kapre fire seter fra Republikanerne. Det femte setet går til visepresidenten.

Dersom Donald Trump vinner presidentvalget, må Demokratene kapre fem seter fra Republikanerne.

Godkjenner dommere

Senatorene velges for seks år av gangen og godkjenner blant annet utnevnelsen av dommere til høyesterett. De må også godkjenne alle internasjonale avtaler inngått av presidenten.

Det republikanske flertallet i Senatet har siden midten av februar blokkert president Barack Obamas utnevnelse av Merrick Garland til ny dommer i Høyesterett.