FBI: Har ikke funnet noe straffbart i nye Clinton-eposter

FBI har ikke funnet noe straffbart i den siste granskningen av Hillary Clintons eposter, opplyser FBI-sjef James Comey til Kongressen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et brev til Kongressen søndag skriver FBI-sjef James Comey at de har avsluttet granskingen og at det ikke er noen grunn til å endre beslutningen om at det ikke skal reises tiltale mot Clinton.

Fakta om epostsaken og Clinton

• I mars 2015 ble det kjent at Hillary Clinton brukte en privat epostkonto og – server til tjenestekorrespondanse i sin tid som USAs utenriksminister fra 2009 til 2013.

• Serveren sto i kjelleren i Clintons hus i New York og myndighetenes sikkerhetseksperter visste ikke om den.

• Det føderale politiet FBI etterforsket Clinton for å se om hun sendte hemmeligstemplede dokumenter gjennom det private systemet.

• Saken kom fram da en komité i Representantenes hus ba om innsyn i Clintons epostkorrespondanse om angrepet på den amerikanske ambassaden i Benghazi i Libya i 2012.

• 30.000 eposter ble overlevert til utenriksdepartementet. Clinton beklaget bruken av en privat epostserver, men påpekte at Colin Powell hadde samme praksis i sin utenriksministertid.

• Utenriksdepartementets interne gjennomgang av saken førte til krass kritikk av Clinton.

• I juli 2016 konkluderte FBIs gransking med at Clinton hadde behandlet fortrolige opplysninger ytterst uforsiktig, men anbefalte at det ikke skulle reises sak mot henne.

• 28. oktober orienterte FBI Kongressen om at det var funnet flere eposter som kunne være relevante for saken. Epostene ble oppdaget på en PC som Clintons nære medarbeider Huma Abedin og hennes nå fraseparerte ektemann Anthony Weiner delte.

• 6. november – to dager før presidentvalget – opplyste FBI at de ikke har funnet noe straffbart og står fast på sin beslutning om ikke å reise tiltalte mot Clinton.

(Kilde: NTB)

– FBIs undersøkelsesgruppe har arbeidet døgnet rundt, og i løpet av denne prosessen har vi nøye gransket all kommunikasjon til og fra Hillary Clinton da hun var utenriksminister. Basert på denne gjennomgangen ser vi ingen grunn til å endre beslutningen som vi kom fram til i juli, skriver FBI-sjefen i brevet.

Clintons stab fornøyd

Clintons valgkampstab sier de er godt fornøyd med at epostgranskingen nå er over.

– Vi er glade for at han har funnet ut det som vi var ganske sikre på, at han bekrefter beslutningen han kom fram til i juli, sier Clintons kommunikasjonsdirektør, Jennifer Palmieri.

Clintons rival Donald Trump er derimot ikke like glad.

– Hillary Clinton beskyttes av et manipulert system, sier han ifølge Reuters.

Les også: Clinton sier FBI ikke vil finne noe nytt

– Skjødesløs

I juli sa Comey at Demokratens presidentkandidat hadde vært skjødesløs i sin omgang med sensitive dokumenter som ble funnet på hennes private epostserver mens hun var utenriksminister.

I forrige uke gikk Comey ut med opplysninger om at FBI hadde funnet nye eposter som kunne være relevante for etterforskningen av Hillary Clintons private epostserver fra tiden da hun var utenriksminister.

De nye epostene ble angivelig funnet på en PC som tilhørte den skandaliserte eks-politikeren Anthony Weiner og hans nå fraseparerte kone Huma Abedin, en av Clintons nærmeste rådgivere.

Les også: Trump gleder seg over ny Clinton-gransking

Krass kritikk

I mars 2015 ble det kjent at Hillary Clinton brukte en privat epostkonto og – server til tjenestekorrespondanse i sin tid som USAs utenriksminister fra 2009 til 2013.

Serveren sto i kjelleren i Clintons hus i New York og myndighetenes sikkerhetseksperter visste ikke om den.

Utenriksdepartementets interne gjennomgang av saken førte til krass kritikk av Clinton.