Redaktør i opposisjonsavis pågrepet i Tyrkia

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan mener den muslimske predikanten Fethullah Gülen sto bak kuppforsøket i juli, og at opposisjonsvennlige medier i Tyrkia er tilknyttet Gulen. Foto: Reuters / NTB scanpix
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan mener den muslimske predikanten Fethullah Gülen sto bak kuppforsøket i juli, og at opposisjonsvennlige medier i Tyrkia er tilknyttet Gulen. Foto: Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Redaktøren i den tyrkiske opposisjonsavisen Cumhuriyet er sammen med 13 andre redaksjonelt ansatte pågrepet under en politirazzia, anklaget for tilknytning til terrorisme.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Både journalister og sjefer ble pågrepet under aksjonen i morgentimene mandag. Sjefredaktør Murat Sabuncu er blant dem, skriver det statlige nyhetsbyrået Anadolu.

Opposisjonsavisen har på sitt eget nettsted bekreftet at redaktøren og andre ansatte er blitt pågrepet etter politirazziaer mot boligene deres.

De pågrepne anklages for å ha begått kriminalitet på vegne av terrororganisasjoner og for angivelig å ha publisert materiale som legitimerte kuppforsøket i juli, ifølge påtalemyndigheten i Istanbul.

Tradisjonsrik avis

Cumhuriyet er en av de eldste avisene i landet. Den sekulære avisen er venstreorientert og kjent som kritiker av det regjerende konservative AKP-partiet.

Avisens tidligere sjefredaktør Can Dündar, som nå bor i Tyskland, ble tidligere i år dømt til fem års fengsel for å ha publisert informasjon om tyrkiske våpenforsendelser til opprørere i Syria. Han ble imidlertid løslatt i påvente av at rettssaken skulle begynne. Avisens Ankara-korrespondent Erdem Gul ble også pågrepet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Ordførere i Tyrkia fengslet for «terroraktivitet»

Unntakstilstand

Tyrkia har siden juli vært i unntakstilstand. Flere mediehus har blitt stengt av myndighetene. Myndighetene mener opposisjonsvennlige medier i Tyrkia er tilknyttet Fethullah Gülen, en muslimsk predikant som bor i USA og som av Ankara beskyldes for å ha stått bak kuppforsøket.

Også en rekke kurdiske mediehus er blitt stengt.

Les også: – Erdogan gjør som han vil. Tyrkia er ikke lenger et demokrati