Justisdepartementet advarte FBI-sjefen i epostsaken

Se video: FBI-sjef James Comeys beslutning om å fortelle Kongressen om nye funn i saken om Hillary Clintons epostserver vekker reaksjoner i USA.

FBI-sjefen ble advart av justisdepartementet om at hans orientering til Kongressen om de nye funnene i epostsaken brøt med etablert praksis, skriver Washington Post.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Advarselen kom fra sentralt hold i justisdepartementet, melder den amerikanske storavisa.

FBI har satt i gang en gransking av nyoppdagede eposter som «virker relevante» i saken som handler om Hillary Clintons bruk av en privat epostserver. Kongressen ble varslet om saken fredag, og den slo ned som en bombe i innspurten på valgkampen i USA.

De nye epostene er funnet i forbindelse med etterforskningen av Anthony Weiner. Han er den fraseparerte ektemannen til Clintons nære medarbeider Huma Abedin, og etterforskes av FBI for å ha sendt uanstendige tekstmeldinger og bilder til flere kvinner og en 15 år gammel jente.

Epostene er funnet på en PC Weiner og Abedin delte.

Bakgrunn: FBI skal granske nye Clinton-eposter

Advarte

FBI-sjef James B. Comey har fra flere hold fått kritikk for sin håndtering av saken, som er egnet til å påvirke amerikanske velgere i en svært viktig fase.

Washington Post skriver Comey orienterte departementet om sin plan om å gå til Kongressen med saken. Der skal han ha fått følgende beskjed: – Vi kommenterer ikke en pågående etterforskning. Vi tar heller ikke skritt som kan tolkes som en påvirkning på valget, sier en sentral tjenestemann i departementet til Washington Post.

– Comey forsto vårt standpunkt. Han fikk det rett fra ledelsen. Det ble overbrakt FBI, og Comey tok på egen hånd en beslutning om å varsle Capitol Hill. Han opererer uavhengig av justisdepartementet og han vet det, sier kilden.

Ifølge avisa valgte FBI-sjefen å varsle Kongressen på grunn av pliktfølelse overfor de folkevalgte og bekymring for at saken skulle føre til beskyldninger om at opplysninger ble holdt tilbake.

Antydninger

Hillary Clintons valgkampstab går knallhardt ut mot FBI, og hevder det ikke engang er noe som tyder på at de nye epostene det føderale politiet nå går gjennom handler om henne.

Clintons valgkampsjef John Podesta sier informasjonen Comey har lagt fram har mange antydninger og få fakta.

– Det er ingen beviser på at det er gjort noen urett, det er ingen beskyldninger om at hun har gjort noe galt. Det er ikke engang noen indikasjoner på at dette handler om Hillary, sier han.

Podesta og Robby Mook i Clintons valgkampstab ber FBI legge fram flere detaljer om saken, et krav både Hillary Clinton selv og Donald Trump har fremmet.

Les mer:

Nye eposter truer Clintons ledelse

Trump gleder seg over ny Clinton-gransking

WikiLeaks lekket flere Clinton-eposter

Personvernpolicy