Vind og regn preger valgdagen på Island

<p>Finansminister og leder for Selvstendighetspartiet, Bjarni Benediktsson, sammen med lederen for Piratpartiet Birgitta Jonsdottir under den siste valgdebatten på islandsk TV. Foto: Reuters / NTB scanpix</p>
Finansminister og leder for Selvstendighetspartiet, Bjarni Benediktsson, sammen med lederen for Piratpartiet Birgitta Jonsdottir under den siste valgdebatten på islandsk TV. Foto: Reuters / NTB scanpix

Valgdagen på Island var preget av dårlig vær, og valgdeltakelsen ser ut til å bli noe lavere enn ved forrige valg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er knyttet stor spenning til valget på Island lørdag, hvor det er ventet at det fire år gamle Piratpartiet vil kunne seile opp som ett av Islands største partier. Valglokalene holder åpent helt til klokka 22 islandsk tid (midnatt norsk tid).

Velgerne ventes å straffe regjeringspartiene hardt etter Panama Papers-avsløringen i vår som tvang statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson til å gå av.

Meldinger fra flere regioner tyder på en noe lavere valgdeltakelse enn i 2013. Ved 17-tiden hadde 39.673 personer avgitt stemme i Reykjavik. Det er en liten nedgang fra samme tidspunkt i 2013, da 40.292 hadde stemt, skriver Vísir.

Nyvalg

Partiene har hatt langt kortere tid til å sette sammen årets valglister enn hva de har hatt ved tidligere valg. Regjeringen overlevde så vidt Panama-skandalen, og etter massive protester i Reykjavík lovte de nyvalg i løpet av seks måneder.

Til sammen 1.302 kandidater er på de tolv partienes valglister. Partiene kjemper om 63 plasser på det islandske alltinget. 55 prosent av kandidatene er menn, og 45 prosent er kvinner. Den yngste er 18 år, mens den eldste kandidaten er hele 92 år gammel, melder islandske medier.

Les også: Pirat-leder på Island: – Forandring er vakkert

Piratene kan danne regjering

Piratpartiet, som ble dannet i 2012, går inn for offentlig åpenhet, reform av offentlige organer, individuell frihet og kamp mot korrupsjon. Partiet har på forhånd alliert seg med tre andre partier som de håper å danne regjering med.

– Jeg regner med at det kommer til å bli forandringer. Svært mange mennesker har bedt om dette, og jeg er sikker på at vi kommer til å se tegn på dette når de første valgmålingene blir presentert i kveld. Jeg er veldig spent og optimistisk, sier Birgitta Jónsdóttir i Piratpartiet til Vísir etter å ha avgitt sin stemme i Reykjavík.

Selvstendighetspartiet størst

Lørdag formiddag var det kraftig regn og vind som møtte de islandske velgerne, og meteorologene varslet storm på sør- og vestlandet på Island på valgdagen.

Mange undersøkelser har vist at det er en stor andel islendinger som ikke hadde bestemt seg for hvem de ville stemme på før valgdagen.

I en meningsmåling utført av Gallup fredag, lå Piratpartiet an til å få 21 prosent av stemmene og De venstregrønne 16,5 prosent, skriver den islandske allmennkringkasteren RUV. Fortsatt er Selvstendighetspartiet aller størst, med nærmere 27 prosents oppslutning.

Valgdagsmålingene er ventet å komme rundt klokken 22 islandsk tid, midnatt norsk tid, rett etter at valglokalene rundt omkring i landet stenger.

Les også: Radikal venstresving ventes på Island

Personvernpolicy