Nye eposter truer Clintons ledelse

Mens Hillary Clinton innleder en hektisk innspurt ti dager før presidentvalget, rammes hun av nye epostavsløringer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 69 år gamle demokraten ligger godt an til å bli USAs første kvinnelige president i en bitter kamp med den republikanske utfordreren Donald Trump.

Hun leder klart på nesten alle meningsmålinger, ikke minst i de viktigste vippestatene, og millioner av velgere har allerede avgitt forhåndsstemme i 34 av delstatene.

Men framgangen er plutselig truet etter at FBI fredag kunngjorde at det er oppdaget en stor mengde nye eposter i forbindelse med skandalen som lenge har ligget som en bombe under kampanjen hennes.

Les også: WikiLeaks lekket flere Clinton-eposter

Pikant

Det var FBI-sjef James Comey som selv opplyste at de har fått kjennskap til en samling eposter som FBI mener kan være relevante.

Det som gjør saken enda mer pikant, er at epostene ifølge New York Times er sendt til Clinton av hennes nære medarbeider Huma Abedin, som har brukt PC-en til sin nå fraseparerte mann, Anthony Weiner.

Abedin tok til slutt ut separasjon fra Weiner, en tidligere kongressrepresentant og borgermesterkandidat, som er tatt gjentatte ganger for å sende uanstendige tekstmeldinger og bilder til ukjente kvinner. Han etterforskes nå for seksuelt eksplisitt chatting med en 15 år gammel jente.

Les også: Clinton: – Videoen viser nøyaktig hvem Trump er

Kontant reaksjon

Hillary Clintons stab reagerte med vrede og antydet at det lå politiske motiver bak avsløringen fordi opplysningene angivelig bare var sendt til republikanske kongressmedlemmer.

Clinton selv sier hun er trygg på at FBIs gjennomgang av nyoppdagede eposter ikke vil endre byråets konklusjon om at hun ikke skal straffeforfølges for å ha brukt en privat server.

– Det amerikanske folket fortjener å få fullt innsyn og alle detaljer umiddelbart, sa Clinton på en pressekonferanse fredag. Hun ba FBI forklare hva det er de etterforsker med en eneste gang.

– La oss få det ut, sa hun på en pressekonferanse i Iowa, før hun lørdag reiste videre til Miami for å drive valgkamp i den viktige vippestaten Florida.

Les også: Clinton krever innsyn fra FBI

Ikke straffesak

FBI konkluderte i sommer med at Clinton ikke skulle rettsforfølges for å ha brukt en privat epostserver da hun var utenriksminister, og i juli la USAs justisminister Loretta Lynch saken vekk.

Da hadde etterforskningen pågått ett år, men saken tok en ny vending da Comey opplyste at de har fått vite om de nye epostene.

Det var i forbindelse med etterforskningen av Weiner, som i utgangspunktet ikke hadde noe med epostsaken å gjøre, at FBI fikk kjennskap til de nye epostene.

Ifølge NBC News tror ikke FBI det dreier seg om at Clinton eller hennes stab har holdt tilbake opplysninger, og det dreier seg ikke om noe som Clinton har sendt, eventuelt bare mottatt.

Clinton påpeker at FBI-sjefen er klar på at han ikke vet om de nyoppdagede epostene er viktige eller ikke.

Les også: Clinton øker ledelsen i ny meningsmåling

Trump fryder seg

Donald Trump fryder seg som ventet over funnet av epostene og uttrykker håp om at det nå blir tatt ut tiltale mot Demokratenes presidentkandidat.

– Kanskje hun endelig blir stilt til ansvar, sa Trump til jublende tilhengere på et valgkampmøte i New Hampshire etter at nyheten ble kjent.

Trump har lenge angrepet Clinton for hennes bruk av epostserveren. Saken viser at hun ikke er egnet til presidentvervet og at hun i stedet bør dømmes til fengsel, mener Republikanernes presidentkandidat.

Selv om Trump de siste dagene har halt innpå Clinton i de landsomfattende meningsmålingene, lå han fortsatt så langt etter i de fleste vippestatene at han ikke så ut til å ha en sjanse til å vinne.

Les også: Trump gleder seg over ny Clinton-gransking

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden