Enormt område i Antarktis vernes

Illustrasjonsfoto: Tore Meek / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Tore Meek / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Over 20 land og EU har blitt enige om å verne 1,6 millioner kvadratkilometer i Antarktis for å beskytte områdets uberørte natur. Det vernede området blir verdens største til havs.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den historiske avtalen ble inngått i Australia fredag under et møte i Kommisjonen for bevaring av de marine levende ressurser i Antarktis (CCAMLR). Det vernede området i Rosshavet dekker nesten 1,6 millioner kvadratkilometer – noe som tilsvarer det samlede arealet til Storbritannia, Tyskland og Frankrike.

Rosshavet er et av verdens siste store uberørte marine økosystemer, og det vernede området er hjem for pingviner, seler og hvaler, samt tannfisk og enorme mengder krill. I 1,22 millioner kvadratkilometer av det vernede området vil det være totalforbud mot kommersielt fiske.

– Den endelige avtalen balanserer vern, bærekraftig fiske og det som er i vitenskapens interesse, sier New Zealands utenriksminister Murray McCully.

Mange års forhandlinger

Avtalen er et resultat av mange års forhandlinger ettersom alle CCAMLRs 25 medlemmer måtte godkjenne avtalen. Kommisjonen består av 24 land og EU.

Moskva var lenge kritisk til å verne området fordi de var bekymret over Russlands fiskerettigheter i området. Direkte samtaler mellom USAs utenriksminister John Kerry og hans russiske motpart Sergej Lavrov skal ha bidratt til at russerne endte med å godkjenne avtalen, ifølge Evan Bloom, den amerikanske forhandlingsdelegasjonens leder.

– For første gang har land lagt til side uenigheten seg imellom for å verne et større område av Sørishavet og internasjonalt farvann, sier prosjektdirektør Mike Walker i organisasjonen Antarctic Ocean Alliance.

Avtalen trår i kraft i 2017 og gjelder i 35 år for mesteparten av området. Deretter vil CCAMLRs medlemmer igjen sette seg ned ved forhandlingsbordet.

Analyse: Hva om en klimafornekter får lede USA?

Flere avtaler på bordet

I CCAMLR har det de siste årene også blitt forhandlet om å etablere et annet vernet område, i Øst-Antarktis. Medlemmene klarte imidlertid fredag ikke å lande denne avtalen, som innebærer å verne over 1 million kvadratkilometer. Medlemmene har forhandlet om det australsk-franske initiativet siden 2012, samme år som forhandlingene om å verne deler av Rosshavet ble innledet.

I tillegg forhandles det fortsatt i CCAMLR om å verne et tredje område i Antarktis. Forslaget, som Tyskland har fremmet, innebærer å verne Weddellhavet, et område på over 2,8 millioner kvadratkilometer.

WWF: Mennesket kan utrydde to tredjedeler av dyrelivet

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden