Abu Sayyaf soper inn løsepenger

Kjartan Sekkingstad (i midten) ble frigitt etter ett år i fangenskap hos Abu Sayyaf-geriljaen, etter at det var betalt et ukjent beløp i løsepenger for ham. Her er han sammen med Filippinenes fredsminister Jesus Dureza (t.v.) og president Rodrigo Duterte (t.h.). Foto: Stringer / NTB scanpix
Kjartan Sekkingstad (i midten) ble frigitt etter ett år i fangenskap hos Abu Sayyaf-geriljaen, etter at det var betalt et ukjent beløp i løsepenger for ham. Her er han sammen med Filippinenes fredsminister Jesus Dureza (t.v.) og president Rodrigo Duterte (t.h.). Foto: Stringer / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Abu Sayyaf-geriljaen innkasserte i årets seks første måneder minst 60 millioner kroner i løsepenger for gisler, går det fram av en hemmeligstemplet filippinsk rapport.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rapporten er utarbeidet av politiet og hæren på Filippinene og anslår at islamistgruppen nå teller 481 medlemmer, 25 færre enn for ett år siden.

Abu Sayyaf løslot i første halvår flere gisler, både filippinske og utenlandske, etter at det var utbetalt store beløp i løsepenger for dem.

Våpen og ammunisjon

Ifølge rapporten mottok Abu Sayyaf 353 millioner filippinske pesos i løsepenger i årets seks første måneder, noe som tilsvarer drøyt 60 millioner kroner.

– Pengene gjorde dem i stand til å kjøpe våpen og ammunisjon, konstaterer rapporten.

Mesteparten av pengene var løsepenger for 14 indonesiere og fire malaysiere, men det ble også betalt 3,4 millioner kroner i løsepenger for Marites Flor, den filippinske kvinnen som ble bortført sammen med to canadiere og norske Kjartan Sekkingstad i september i fjor.

Canadierne Robert Hall og John Ridsdel ble drept av gisseltakerne fordi kravet om løsepenger ikke ble innfridd, verken av canadiske myndigheter eller andre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Terrorforsker om Sekkingstad: – Private løsepenger vil øke faren for andre

Ukjent beløp

Sekkingstad ble frigitt i september, etter at familien til hans avdøde filippinske kone hadde betalt et ukjent beløp i løsepenger.

Filippinsk politi opplyste senere at det var betalt 5,2 millioner kroner i løsepenger for nordmannen.

En talsmann for Abu Sayyaf hevdet at gruppen fikk drøyt 10 millioner kroner for Sekkingstad og tre indonesiske fiskere, mens avisen The Philippine Star skrev at det ble betalt drøyt 17 millioner kroner i løsepenger for nordmannen.

Les også: Sekkingstad: – Det verste var da mine to venner ble halshugget

Abu Sayyaf:

* Filippinsk islamistgruppe som ble dannet tidlig på 1990-tallet sør på Filippinene, der landets muslimske minoritet lever.

* Samlet unge muslimer som var misfornøyd med den etablerte geriljaen.

* Ble finansiert av Osama Bin Ladens svoger Mohammad Jamal Khalifa.

* Gruppen har stått bak en rekke bortføringer, likvideringer og bombeangrep.

* Har de siste årene først og fremst bortført utlendinger med krav om løsepenger.

* Holdt nordmannen Kjartan Sekkingstad som gissel i ett år før de løslot ham mot løsepenger i september.