Russiske raketter ved Østersjøen skaper uro og undring

Russlands president Vladimir Putin skaper bekymring i Sverige og Europa for øvrig som følge av utplasseringen at raketter som kan bære atomstridshoder ved Østersjøen. Her er han på vei inn til et møte med representanter for sivile russiske organisasjoner i Kreml. Foto: Jurij Kotsjetkov / Reuters / NTB scanpix
Russlands president Vladimir Putin skaper bekymring i Sverige og Europa for øvrig som følge av utplasseringen at raketter som kan bære atomstridshoder ved Østersjøen. Her er han på vei inn til et møte med representanter for sivile russiske organisasjoner i Kreml. Foto: Jurij Kotsjetkov / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Sveriges forsvarsminister Peter Hultqvist er bekymret etter at Russland har flyttet to fartøy med langdistanseraketter til Østersjøen. Rakettene kan utstyres med atomvåpen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hultqvist vil ikke spekulere på hvorfor Russland flytter de to korvettene fra Svartehavet til den russiske basen i Kaliningrad ved Østersjøen nå, og hvorvidt Sverige eller NATO har gjort noe som kan forklare Russlands avgjørelse.

Han sier at Sverige har situasjonen under kontroll, men innrømmer at skipene ikke bidrar til avspenning.

– Jeg får løpende informasjon om slike saker. Men det er jo likevel bekymringsfullt, og det er jo ikke noe som bidrar til avspenning i vår region. Det påvirker alle land rundt Østersjøen, sier han til det svenske nyhetsbyrået TT.

– Trolig permanent

Ifølge en NATO-diplomat er det grunn til å tro at utplasseringen av rakettene blir på permanent basis.

– Det er mange av oss som tror det etter hvert blir permanent, også med atomvåpen, sier diplomaten til NTB.

Kilden mener at missilene først og fremst vil øke betydningen av Kaliningrad som russisk base, og at de ikke utgjør noen grunnleggende endring.

– Det er vanskelig å lese hva Putin egentlig ønsker å oppnå, sier diplomaten.

Les også: Spania kritiseres for å ha latt russiske krigsskip fylle drivstoff

Til Kaliningrad

De to korvettene har seilt fra Russlands base ved Svartehavet via Middelhavet og Nordsjøen. Tirsdag kveld passerte de Storebælt utenfor danskekysten, og onsdag var de på vei inn i Østersjøen. De er etter alt å dømme på vei til den russiske enklaven Kaliningrad, som ligger mellom Polen og Litauen.

Korvettene vekker spesiell oppsikt ettersom de har seilt nordover få uker etter at Russland utplasserte en annen type atomraketter i Kaliningrad, til høylytte protester fra nabolandene.

Disse var av typen Iskander, som har en rekkevidde på 500 kilometer, mens rakettene ombord på de to korvettene er av typen Kalibr, som kan nå mål 2.600 kilometer unna. Det vil si at de kan nå alle land i Europa, også Island, ifølge Aftonbladet.

Det ble først antatt at de to korvettene skulle ligge permanent i Middelhavet, slik den russiske svartehavsflåten meldte 5. oktober, og at de skulle brukes under krigen i Syria. Men noen dager senere ble de observert ved Gibraltar, og i helgen ble de fotografert av den nederlandske marinen i Nordsjøen.

Les også: Slik kan Russland invadere Sverige på få timer

Russland: – Forholdet til USA er det dårligste på flere tiår

– Maktdemonstrasjon

Den svenske forsvarseksperten Tomas Ries mener at korvettene bidrar til å forverre den militære situasjonen i Norden.

– Man kan se det som en politisk markering. Putin er svært bevisst på at dette vekker oppmerksomhet. Det er en maktdemonstrasjon, sier Ries.

– Rent militært betyr det at man kan angripe mål over hele Norden, og at man har fått et svært kvalifisert våpen mot andre overflatefartøy her oppe, sier Ries.

Han er likevel ikke er overrasket ettersom Russland systematisk har bygd opp sin militære kapasitet i en årrekke.

Les også:

Russland advarer Norge om USA-soldater på Værnes

Stoltenberg: – Russland prøver å splitte oss

5.000 russiske soldater i stor øvelse ved Norges grense

Russlands nye Stan-rakett kan utslette hele Frankrike

Personvernpolicy