FN-sjefen: Det lønner seg å ha med kvinner i fredsforhandlinger

FNs generalsekretær Ban Ki-moon vil ha kvinner med i fredsforhandlingene verden over. Foto: Carlo Allegri / Reuters / NTB scanpix
FNs generalsekretær Ban Ki-moon vil ha kvinner med i fredsforhandlingene verden over. Foto: Carlo Allegri / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Dersom kvinner er en viktig del av forhandlingene for å få slutt på konflikter, vil fredsavtalene vare lenger, sier FNs generalsekretær Ban Ki-moon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ban sa i Sikkerhetsrådet tirsdag at fredsavtaler har 35 prosent større sjanse for å vare i minst 15 år dersom det er kvinner med rundt bordet i forhandlingene. Møtet handlet om kvinner, fred og sikkerhet, og generalsekretæren pekte på at kvinner fortsatt blir ekskludert og ignorert i mange fredsprosesser.

– Se bare på bildene fra fredsforhandlingen i Syria eller Jemen. Det er kanskje én kvinne ved forhandlingsbordet, og dette bildet er representativt for den generelle situasjonen, sa Ban som viste til fredsforhandlingene om Colombia som et positivt eksempel.

Han oppfordret Sikkerhetsrådet til å sette kvinner og jenter i sentrum for FNs fredsoperasjoner og til å vurdere tiltak for å få en bedre kjønnsbalanse i fredsforhandlinger.

Phumzile Mlambo-Ngcuka, leder av FNs kvinneorganisasjon UN Women, opplyste at tallet på fredsavtaler som omtaler likestilling mellom kjønnene, har økt fra 22 prosent til 70 prosent de siste fem årene. Men hun fortalte også at i Mali er det bare en kvinne av 62 medlemmer i komiteen som skal sette i verk og overvåke fredsavtalen i landet.

Personvernpolicy