Opposisjonen i Sør-Afrika er imot regjeringens ICC-utmelding

Sør-Afrikas president Jacob Zuma vender ryggen til Den internasjonale straffedomstolen (ICC). Foto: Reuters / NTB scanpix
Sør-Afrikas president Jacob Zuma vender ryggen til Den internasjonale straffedomstolen (ICC). Foto: Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Sør-Afrikas største opposisjonsparti forsøker å stoppe regjeringens avgjørelse om å forlate Den internasjonale straffedomstolen (ICC). De mener regjeringen bryter grunnloven.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge opposisjonen handlet myndighetene ulovlig da de informerte om planene om å forlate ICC uten å ha tatt det opp i nasjonalforsamlingen.

Sør-Afrika opplyste i forrige uke at de ville melde seg ut av ICC etter at landet kom på kant med domstolen i fjor da Sudans president Omar al-Bashir, som var ettersøkt av ICC, besøkte landet. Sør-Afrika nektet å pågripe presidenten, selv om de var pålagt å følge ICCs regler.

USA og organisasjoner for menneskerettigheter sier det er bekymringsfullt om Sør-Afrika velger å melde seg ut. Human Rights Watch mener beslutningen viser «en oppsiktsvekkende mangel på hensyn til rettferdighet fra et land som blir sett på som en global leder».

– Sør-Afrika svikter millioner av ofre for de mest alvorlige brudd på menneskerettigheter og undergraver det internasjonale rettssystemet, sier Amnesty International.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden