Obama bekrefter økt premie for helseforsikring

Obama innrømmer økt avgift på helsereformen Obamacare. Foto: Lucy Nicholson / Reuters / NTB scanpix
Obama innrømmer økt avgift på helsereformen Obamacare. Foto: Lucy Nicholson / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Obama-administrasjonen bekrefter at premiene vil øke med rundt 25 prosent for millioner av amerikanere som kjøper helseforsikring via statlige HealthCare.gov.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Økningen på 25 prosent er gjennomsnittet i de 39 statene hvor den føderale tjenesten er tilgjengelig, og tallet gjenspeiler økningen før eventuelle rabatter, som finansieres med skattepenger. I noen delstater blir økningen større, mens andre vil oppleve en lavere premieøkning.

Parallelt med prisøkningen går antall forsikringsselskaper som selger helseforsikring gjennom tjenesten ned fra 232 til 167. For hver femte forbruker innebærer det at de er begrenset til ett selskap, som i praksis får et delmonopol.

– Kunder vil møte både økt innbetalingskrav og redusert tilgang til forsikringsselskaper, og det vil føre til forvirring i innmeldingsperioden, sier Larry Levitt, som overvåker helseforsikringsloven gjennom Kaiser Family Foundation.

HealthCare.gov ble satt opp i forbindelse med helsereformen som på folkemunne omtales som Obamacare. Den regnes som en av Obamas største politiske seire. Helsereformen pålegger alle amerikanere å skaffe seg helseforsikring, men gir også sterkt subsidierte forsikringer til dem som har dårligst råd.

Det er antatt at republikanere vil utnytte prisøkningen for hva den er verdt og regne den som en bekreftelse på at reformen er i ferd med å kollapse i det de beskriver som en «dødsspiral».

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden