Irakisk offensiv mot Mosul møter motstand

Irakiske regjeringssoldater i aksjon under offensiven mot Mosul i Nord-Irak.
Irakiske regjeringssoldater i aksjon under offensiven mot Mosul i Nord-Irak. Foto: Stringer / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

IS skjøt lørdag raketter mot en irakisk militærkolonne ved byen Bartella, som dagen før ble gjenerobret under storoffensiven mot IS-kontrollerte Mosul.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De irakiske styrkene gjengjeldte ilden. Ingen ble såret, men angrepet viser motstanden de irakiske styrkene møter i områder som er frigjort.

De irakiske styrkene er blitt utsatt for både landminer i veikanten, snikskyttere og lastebilbomber under offensiven gjennom ørkenen i Nord-Irak. I Bartella, som ble frigjort torsdag, blir styrkene fortsatt beskutt av IS-krigere rundt byen.

De irakiske regjeringsstyrkene og allierte militsstyrker kjempet seg med amerikansk luftstøtte og rådgivning videre oppover Tigris-dalen sør for Mosul lørdag, den sjette dagen for offensiven mot IS i Mosul.

Les også: IS til motangrep i Kirkuk-området

Kristen by gjenerobret

Tidligere lørdag innledet den irakiske hærens niende divisjon en offensiv for å gjenerobre byen Hamdaniyah, også kjent som Bakhdida og Qaraqosh, sørøst for Mosul, opplyser den irakiske hæren og deres allierte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Styrkene nådde sentrum av byen og heiste det irakiske flagget der, melder den statlige TV-kanalen al-Iraqiya, men møter fortsatt motstand i og rundt byen.

Qaraqosh er av svært stor symbolsk betydning fordi den tidligere var Iraks største kristne by. Etter at IS erobret byen i 2014, er den som en spøkelsesby å regne.

Operasjonen er en del av den massive offensiven som ble lansert mandag denne uken med sikte på å gjenerobre den IS-kontrollerte storbyen Mosul. Det antas at gjenerobringen vil ta flere uker, om ikke måneder.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lørdag ble en ung irakisk journalist drept mens han dekket offensiven ved Mosul. Han er den andre journalisten som har mistet livet under offensiven.

Les også: Kilde til CNN: IS har drept 284 sivile i Mosul

Snikskyttere i Kirkuk

I Kirkuk fortsatte også kampene lørdag, dagen etter at IS infiltrerte den kurdiskkontrollerte byen som ligger 17 mil sørøst for Mosul.

Artikkelen fortsetter under annonsen

46 personer, de fleste medlemmer av sikkerhetsstyrkene, og 48 IS-krigere er drept i IS-angrepet det siste døgnet. Én dag etter angrepet var det fortsatt aktive snikskyttere og mulige selvmordsbombere i og rundt byen.

Det er uklart hvor mange IS-opprørere som deltok i det massive angrepet, som virket som et forsøk på å avlede oppmerksomheten fra Mosul.

13 arbeidere, inkludert fire iranere, ved et kraftverk nord for Kirkuk ble også drept i angrepet, og en lokal TV-reporter ble drept av en snikskytter.

Les også: Danske F-16-fly deltar i Mosul-offensiven

Giftig svovelrøyk

Sør for Mosul er en brann i en svovelfabrikk som IS-krigere antente, blitt en helsefare for både irakiske soldater og amerikanske rådgivere som har måttet ta i bruk gassmasker for å beskytte seg.

Brannen startet torsdag i Mishraq, men lørdag skiftet vinden, og røyken blåste sørover mot militærbasen Qayyara der både irakiske og amerikanske styrker holder til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Myndighetene mener det kan ta flere dager å slukke brannen, som har kostet to sivile irakere i nærliggende landsbyer livet.

USAs forsvarsminister Ash Carter kom lørdag til Bagdad for å evaluere situasjonen etter de første seks dagene av offensiven mot Mosul.

Han kom fra Tyrkia der han fredag ble enig med tyrkiske ledere om et opplegg der Tyrkia kan spille en rolle i offensiven mot Mosul, trass i misnøye i Bagdad og til tross for Tyrkias konflikt med kurdere i PKK, som også deltar i offensiven.

Les også: Mosuls innbyggere forskanser seg i hjemmene sine