Eksperter: Lettere sagt enn gjort med valgjuks i USA

Valgresultatet er fikset på forhånd, hevder Donald Trump – men møter motbør fra amerikanske eksperter. Foto: Reuters / NTB scanpix
Valgresultatet er fikset på forhånd, hevder Donald Trump – men møter motbør fra amerikanske eksperter. Foto: Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Donald Trump insisterer på at det kommende presidentvalget er fikset på forhånd. Men med USAs desentraliserte system er valgjuks lettere sagt enn gjort, ifølge eksperter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs valgsystem er langt fra perfekt, men muligheten for massivt juks når kampen mellom Donald Trump og Hillary Clinton skal avgjøres, er forsvinnende liten, mener ekspertene.

– Det er iverksatt en rekke sikkerhetstiltak som vil hindre at noe sånt skjer, fra føderale lover til lover på lokal- og delstatsnivå, sier statsviter Jo-Renee Formicola ved Seton Hall University.

Trump har gjentatte ganger hevdet at det vil være valgfusk i stor skala både på valgdagen og i forkant. Men uten å kunne vise til bevis eller opplysninger som underbygger den alvorlige påstanden.

Beskyldningene blir trolig tema når de to presidentkandidatene møtes til den tredje og siste TV-duellen natt til torsdag norsk tid.

Trumps påstander har økt i styrke parallelt med at oppslutningen om ham synker. 19 dager før presidentvalget har Clinton sikret seg et forsprang på 6,9 prosentpoeng, ifølge gjennomsnittet av de siste meningsmålingene som er gjort av RealClearPolitics.

Les også: Trumps sammensvergelsesteorier vil trolig prege debatten

Obama ber Trump «slutte å sutre»

Trump sur på satireprogram

Trumps kone sier Donald ble revet med