Boris Johnson lover å prioritere Norge

Utenriksminister Børge Brende (H) besøkte onsdag Storbritannias utenriksminister Boris Johnson i London.
Utenriksminister Børge Brende (H) besøkte onsdag Storbritannias utenriksminister Boris Johnson i London. Foto: Johan Falnes / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Storbritannias utenriksminister Boris Johnson tok til orde for en enda dypere og sterkere relasjon da han fikk besøk av sin norske kollega.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det ble raskt klart at det ville bli en samtale litt utenom det vanlige da Boris Johnson tok imot utenriksminister Børge Brende (H) i London onsdag ettermiddag. Den karismatiske briten åpnet med å fortelle at han senest samme morgen hadde hatt gleden av å bruke det flotte håndkleet som han i sin tid fikk i gave av ordføreren i Oslo.

Men Johnson hadde også viktige signaler å komme med.

– Jeg ser fram til å gjøre forholdet vårt dypere og sterkere. Dette er en stor mulighet for oss, sa Johnson til Brende.

Løfter om tettere dialog

Etter møtet forteller Brende at han fikk de forsikringene han ønsket seg fra den britiske utenriksministeren.

– Han sa at Norge er prioritert når det gjelder den handelspolitiske dialogen framover. Det var det viktig for meg å få bekreftet, sier Brende til NTB.

I tillegg tok Johnson til orde for å styrke den sikkerhetspolitiske dialogen med Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Han mener vi kan gjøre mer sammen både utenrikspolitisk og sikkerhetspolitisk. De har behov for å styrke forholdet til sine alliansepartnere når de ikke lenger er en del av EUs felles forsvars- og utenrikspolitikk, forteller Brende, som sier dette nå vil bli fulgt opp fra norsk side.

Viktig marked

Storbritannia er Norges største eksportmarked når gass regnes inn og det tredje største når gass holdes utenfor. Det gjør det spesielt viktig å få på plass en ny handelsavtale som sikrer at vareflyten mellom Norge og Storbritannia kan fortsette relativt uhindret også etter britenes sorti fra EU.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er avhengige av å kunne sikre minst like gode vilkår for norsk næringsliv i framtida som vi har gjennom EØS i dag, sier Brende til NTB.

Han understreker at britene nå står foran lange og tunge forhandlinger med en rekke land om nye handelsavtaler. Håpet er at prosessen med Norge skal bære preg av fellesinteresse heller enn konflikt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er en vinn-vinn-situasjon. Vi er også et viktig marked for Storbritannia. Norge er én av verdens 30 største økonomier. Det skal vi ikke kimse av, sier Brende.

Ingen kaker

Forhandlingene som er i vente mellom EU og Storbritannia, kan derimot vise seg å bli langt vanskeligere.

På begge sider av kanalen har politiske ledere den siste tida posisjonert seg for det som gjerne kalles en «hard brexit», det vil si en skilsmisse som innebærer at Storbritannia i stor grad også kutter båndene til EUs indre marked.

EUs president Donald Tusk mener det er nytteløst å håpe på en «myk brexit».

– Den brutale sannheten er at brexit blir et tap for oss alle. Det vil ikke stå noen kaker på bordet. Ikke for noen. Det blir kun salt og eddik, sa han i en tale i forrige uke.

Johnson fastholder på sin side at det er viktig å være positiv.

– Mye kan oppnås bare ved å ha riktig innstilling, sa Johnson da han tok imot Brende.