Meny

2016 fortsatt ekstremt varmt

I 2008 var brefronten på Kongsbreen like ved Ny-Ålesund 4,5 kilometer lenger ute i Kongsfjorden for bare 30 år siden. For tredje vinter på rad var fjorden isfri, noe som skyldes at varmt vann fra golfstrømmen flyter på overflaten, som en konsekvens av global oppvarming. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
I 2008 var brefronten på Kongsbreen like ved Ny-Ålesund 4,5 kilometer lenger ute i Kongsfjorden for bare 30 år siden. For tredje vinter på rad var fjorden isfri, noe som skyldes at varmt vann fra golfstrømmen flyter på overflaten, som en konsekvens av global oppvarming. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
September kan ha vært årets første måned uten global temperaturrekord. 2016 blir likevel høyst sannsynlig et rekordvarmt år.

Forskere som måler den globale gjennomsnittstemperaturen, er enige om at september var langt varmere enn normalt. Men denne gangen holdt det ikke til ny rekord.

Årets september var ørlite grann kjøligere enn samme måned i fjor, ifølge National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) i USA.

Beregninger utført av romfartsorganisasjonen NASA , gir et litt annet resultat, men det peker i samme retning. De tyder på at årets september ligger på delt førsteplass sammen med tilsvarende måned i 2014.

– Det er godt å se at det blir litt kjøligere, selv om temperaturen senere kommer til å stige igjen, sier forsker Jessica Blunden fra NOAA til nyhetsbyrået AP.

Les også: Juli satte global varmerekord

Årene blir stadig varmere

Blunden mener naturlige variasjoner i vær og klima er forklaringen på at det ikke ble noen ny rekord i september. Ifølge NOAA lå temperaturen 1,6 grader over snittet for septembermåneder på 1900-tallet.

Selv om varmen denne måneden ikke var like ekstrem som de foregående, tyder alt på at 2016 vil sette ny årsrekord.

Varmerekorden fra 2015 blir dermed ikke stående lenger enn ett år. Før dette var trolig 2014 det varmeste året siden målingene begynte – og denne rekorden ble altså heller ikke eldre enn ett år.

Årsaken til de svært høye globale temperaturene i år og i fjor antas å være menneskeskapt global oppvarming og værfenomenet El Niño. Siden El Niño nå er over, har forskerne forventet at varmen ville avta noe.

Les også: Renere luft i Europa gjør Arktis varmere

Rekordvarmt i Norge

Både NASA og NOAA jobber med å beregne den globale gjennomsnittstemperaturen ved jordoverflaten. Små forskjeller i datagrunnlag og metoder gjør at resultatene ikke alltid blir helt like – selv om de i grove trekk viser samme utviklingstrekk.

Ifølge NOAA var august den 16. måneden på rad med rekordhøy global månedstemperatur.

NASA har tidligere meldt at august var den 11. rekordvarme måneden på rad. Men en ny gjennomgang av målinger fra i sommer har endret bildet noe. Etter å ha fått oppdaterte data fra en målestasjon på Sydpolen, har NASA konkludert med at juni var den tredje varmeste junimåneden som er registrert.

Selv om september ikke satte ny global rekord, var dette den varmeste septembermåneden som noen gang er registrert i Norge.

Også hvis et gjennomsnitt beregnes for verdens landområder – ved at alle havområder tas ut av regnestykket – var september rekordvarm, ifølge NOAA.

Les også: Havnivået stiger raskere enn på 2.800 år

Populært