Tyrkiske fly deltar i kampen mot IS i Mosul

Kurdisk milits rykker fram øst for den irakiske storbyen Mosul, som har vært kontrollert av IS i over to år. Foto: Reuters / NTB scanpix
Kurdisk milits rykker fram øst for den irakiske storbyen Mosul, som har vært kontrollert av IS i over to år. Foto: Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkia er blitt enige med koalisjonsstyrkene om å delta med kampfly i offensiven for å gjenerobre den irakiske storbyen Mosul fra IS, opplyser tyrkiske myndigheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har inngått en avtale med koalisjonsstyrkene om at våre kampfly skal delta i Mosul-operasjonen, sier forsvarsminister Fikri Isik ifølge det statlige tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu.

– Uten Tyrkia er det umulig å fatte beslutninger om Mosuls framtid, legger han til.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sa tirsdag at Tyrkia ikke ønsker å være part i noen sekterisk konflikt i Irak, men han uttrykte bekymring for «våre sunniarabiske brødre». Erdogan har tidligere uttalt til at Tyrkia har et historisk ansvar i Irak, med henvisning til Mosuls fortid som del av Det osmanske riket.

2.000 tyrkiske soldater

Tyrkia har om lag 2.000 soldater i Nord-Irak, der de ifølge Ankara trener opp lokal milits. Irakiske myndigheter har kalt de tyrkiske soldatene «en okkupasjonsstyrke» og protestert sterkt mot at de oppholder seg i landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det tyrkiske militære nærværet er også svært lite populært i de selvstyrte kurdiske områdene i Nord-Irak. Kurdiske militssoldater utgjør en sentral del av offensiven, og også geriljakrigere fra kurdiske PKK, som er i krig med Ankara, deltar i offensiven for å gjenerobre Mosul fra IS. Mosul ble erobret av IS i juni 2014.

Demonstrerte mot Tyrkia

Tirsdag marsjerte tusenvis av irakiske sjiamuslimer mot Tyrkias ambassade i Bagdad med krav om at de tyrkiske styrkene må forlate Irak.

– Ut, ut, din okkupant, var blant demonstrantenes slagord.

Det tyrkiske militære nærværet er også svært lite populært i de selvstyrte kurdiske områdene i Nord-Irak. Kurdiske militssoldater utgjør en sentral del av offensiven, og også geriljakrigere fra kurdiske PKK, som er i krig med Ankara, deltar.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Foran skjema

Titusener av irakiske regjeringssoldater, sjiamuslimske militssoldater, sunnimuslimske stammekrigere og kurdiske militssoldater deltar i offensiven mot Mosul.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens irakiske regjeringsstyrker kommer sørfra og befinner seg cirka 2 mil sør for byen, står kurdiske militsstyrker cirka 3 mil øst for byen. Begge tok tirsdag en pause i framrykkingen.

Hva som skjer dersom styrkenes lykkes med å jage IS ut av Mosul, er høyst uklart og bekymrer nå omverdenen. Frankrikes utenriksminister Jean-Marc Ayrault har innkalt til et internasjonalt møte torsdag for å diskutere spørsmålet.

– Vi må forvente, vi må planlegge for «dagen derpå» og hvordan vi skal stabilisere Mosul etter de militære kampene, sa Ayrault.

Forsvinner ikke

Den svenske terroreksperten Magnus Ranstorp advarer samtidig mot å tro at IS forsvinner, selv om de jages ut av Mosul.

– Selv om Mosul faller, så er IS definitivt ikke beseiret, sier Ranstorp til TT.

EUs sikkerhetskommissær er enig og frykter at Europa vil oppleve en strøm av IS-krigere dersom Mosul faller.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Gjenerobringen av IS' nordlige festning i Irak, Mosul, kan føre til at flere voldelige IS-krigere returnerer til Europa, sier Julian King i et intervju med avisen Die Welt.

– Langvarig

Mosul har vært kontrollert av IS siden juni 2014, og det er ventet at slaget om byen vil pågå i flere uker, kanskje også måneder.

Truls Tønnessen ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) tror de irakiske regjeringsstyrkene og deres støttespillere kan få det vanskelig i Mosul.

– Mosul skiller seg fra andre byer IS har hatt kontroll over, slik som Raqqa og Falluja, ved at den er mye større og at IS i større grad har holdt sivilbefolkningen som gisler, sier Tønnessen, som er tilknyttet FFIs Terra-prosjekt og er ekspert på militante islamistgrupper i Syria og Irak.

– Samtidig kan noen sivile støtte IS, ikke fordi de liker IS, men fordi de frykter overgrep fra de militsene som deltar i offensiven mot Mosul, sier han til NTB.

Les: – IS er sjanseløse i Mosul

Rakettangrep i turistbyen Antalya i Tyrkia

Irak med skarp advarsel til Tyrkia