Frykter terrorangrep i Europa hvis Mosul faller
Europa må være forberedt på en ny strøm av jihadister hvis IS mister kontroll i Mosul, mener EUs sikkerhetskommissær. – Akkurat dette PST frykter, sier Midtøsten-ekspert Knut Vikør til ABC Nyheter.
– Skal vi tenke at IS i Mosul blir nedkjempet, vil IS-krigere komme til Europa med intensjoner om terrorangrep, sier Midtøsten-ekspert og professor ved universitet i Bergen, Knut Vikør, til ABC Nyheter.
Mosul er den siste store byen IS kontrollerer i Irak. Mandag startet irakiske og kurdiske styrker en offensiv for å gjenerobre byen.
– Hvis Mosul faller må IS-krigerne som overlever måtte reise en plass. De vil først reise til IS-kontrollerte områder i Syria. Andre vil reise mot Europa, forklarer professoren, og sier sjansene blir enda større for terrorangrep jo større områder IS mister.
Vikør sier vi vil se det samme som etter den amerikanske invasjonen mot Al-Qaida i Irak og Afghanistan.
– Vil vil kunne se det samme som da afghanerne reiste til Europa og USA og startet invasjoner, sier Vikør.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen– Akkurat dette PST frykter
– Det er jo akkurat dette PST frykter. PST frykter fremmedkrigere i Norge skal reise til IS-områder, få krigstrening, for så å komme tilbake med intensjoner om terrorangrep. IS har jo bedt IS-sympatisører komme til deres områder for å krige.
Vikør understreker at det først og fremst er snakk om jihadister og IS-krigere som har pass fra før av som vil komme tilbake.
– Folk har jo sine pass, europeere vil komme tilbake til Europa, amerikanere til USA også videre. De som ikke har pass i andre land, er det mest sannsynlig at vil trekke tilbake til kjerneområdene i Syria, sier Vikøren videre.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenBakgrunn: Mosul-offensiven går raskere enn ventet
EU-kommisær frykter jihadister
Europa må være forberedt på en ny strøm av jihadister hvis irakiske styrker gjenerobrer den IS-kontrollerte byen Mosul, mener EUs sikkerhetskommissær.
– Gjenerobringen av IS' nordlige festning i Irak, Mosul, kan føre til at flere voldelige IS-krigere returnerer til Europa, sier Britiske Julian king i et intervju med avisen Die Welt.
Artikkelen fortsetter under annonsenSikkerhetskommissæren tror at selv en håndfull jihadister vil utgjøre en alvorlig fare, som «vi må forberede oss på».
Frykter terrortrusselen vil øke
– Det er ikke nødvendigvis slik at terrortrusselen går ned selv om IS svekkes. De har stor påvirkningskraft selv om kalifatet blir borte. De vil skape en ny fortelling om det tapte kalifatet, der landene i Europa vil bli framstilt som de onde kreftene som ødela, sa analysesjef Brigt Harr Vaage i Forsvarets etterretningstjeneste under Sårbarhetskonferansen til Norsk Forsvarsforening i september, ifølge NTB.
– Det er liten grunn til å tro at antallet angrep vil reduseres. Trusselen mot Europa vil være mer kompleks og uforutsigbare i årene framover, sa analysesjefen videre.
Det samme gjelder også for Norge. Men for IS er Norge et legitimt, men ikke prioritert mål, mener E-tjenestens analysesjef.
Artikkelen fortsetter under annonsenOffensiven raskere enn ventet
Det er ventet at irakiske og kurdiske styrer vil bruke lang tid på å gjenerobre Mosul.
Mandag kom meldingene om irakiske styrker ligger «foran skjema» i framrykkingen mot den IS-kontrollerte byen Mosul, framholder en talsmann for USAs forsvarsdepartement, Pentagon.
Ifølge en BBC-journalist som befinner seg sammen med irakiske regjeringsstyrker, er frontlinjen nå 2 mil sør for byen.
Midtøsten-ekspert Knut Vikør Motstand fra IS, sier det er vanskelig å si noe om tidsperspektivet.
– Det er et håp om å være ferdig innen utgangen av året, hvis IS gjør motstand må vi regne med at det tar flere måneder, sier Vikør.
Les også:
Norske soldater får viktig rolle under Mosul-offensiv
– IS henrettet 58 opprørere i Mosul
Fakta om offensiven mot Mosul
* Mandag innledet rundt 30.000 soldater en offensiv for å gjenerobre Iraks nest største by Mosulfra IS, som har kontrollert byen siden juni 2014.
* Den irakiske hæren skal lede hovedangrepet fra baser sør for byen. De USA-trente styrkene inkluderer også spesialstyrker og politistyrker.
* Samtidig skal 4.000 kurdiske peshmerga-soldater angripe østfra. Den kurdiske PKK-geriljaen har styrker nordvest for byen. Deres deltakelse i slaget vil provosere tyrkerne.
* Sunnimuslimsk gerilja og sjiamuslimsk milits deltar også.
* De sunnimuslimske militsene, som representerer lokale arabiske stammer, teller flere tusen mann og er trent av tyrkerne.
* Den sjiamuslimske militsen består av grupper som Kataeb Hezbollah, Asaib Ahl al-Haq og Badr. De støttes av Iran og får hjelp av iranske militærrådgivere. Den lokale sunnibefolkningen er skeptisk til sjiamilitsens deltakelse. De anklages for overgrep mot sivilbefolkningen under kampen mot IS.
* Tyrkia har styrker inne i det kurdiske området i Nord-Irak, og president Recep Tayyip Erdogan krever at de skal delta i offensiven mot storbyen. Den irakiske regjeringen har på sin side krevd at tyrkerne trekker seg ut av landet.
* Den USA-ledede internasjonale koalisjonen deltar med flystøtte, og bidrar også med rådgivere og spesialsoldater.
* Det blir anslått at 4.000-8.000 IS-krigere forsvarer byen.
(Kilde: BBC, AFP, DPA)