Startskuddet har gått for Kinas ferd mot romstasjon

Se video fra oppskytingen:

Kina sendte to astronauter i bane mandag. De skal jobbe med landets romlaboratoriet, som ledd i forberedelsene til å bygge en kinesisk romstasjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De kinesiske astronautene Jing Haipeng (t.v.) og Chen Dong sier farvel før oppskytingen av romskipet Shenzhou-11, som skal bringe dem til landets romlaboratorie denne uka. Foto: China Stringer Network / Reuters
De kinesiske astronautene Jing Haipeng (t.v.) og Chen Dong sier farvel før oppskytingen av romskipet Shenzhou-11, som skal bringe dem til landets romlaboratorie denne uka. Foto: China Stringer Network / Reuters

Romskipet Shenzhou-11 ble sendt opp tidlig mandag morgen (lokal tid) fra oppskytingssenteret Jiuquan i Gobi-ørkenen, melder det offisielle kinesiske nyhetsbyrået Xinhua.

Astronautene Jing Haipeng og Chen Dong vil først nå romlaboratoriet Tiangong-2, eller «Det himmelske palass-2», etter to dager. Laboratoriet ble skutt opp i september.

De to astronautene skal være ombord i 30 dager, det lengste oppholdet i verdensrommet for kinesiske astronauter hittil. Formålet med ferden er å utprøve romskipsteknologi, samt gjennomføre vitenskapelige- og ingeniøreksperimenter, melder Xinhua.

Dette er tredje gang Jing, kommandøren for oppdraget, er i verdensrommet. Han kommer også til å feire sin 50-årsdag i bane.

– Selv om jobben er krevende og risikofylt er det ingenting jeg heller ville bedrevet, sier han ifølge China Daily.

Se også: Romstasjon har fløyet 100.000 ganger rundt jorden

Militært romprogram

Kina har investert milliarder i sitt militære romprogram, og ønsker å ta igjen den amerikanske og europeiske romfarten på sikt. Kinesiske myndigheter vil ha en bemannet romstasjon innen 2022.

Kinas bærerakett «Den lange marsjen-2F» brakte romskipet Shenzhou-11 med de to astronautene i bane mandag morgen (lokal tid). Foto: Str / AFP
Kinas bærerakett «Den lange marsjen-2F» brakte romskipet Shenzhou-11 med de to astronautene i bane mandag morgen (lokal tid). Foto: Str / AFP

Myndighetene betrakter romprogrammet som et symbol på landets fremskritt og dets voksende innflytelse globalt. Men så langt har Kina i hovedsak gjentatt aktiviteter USA og Sovjet mestret for flere tiår siden, skriver nyhetsbyrået AFP.

Kinas president Xi Jinping sendte en gratulasjonsmelding til de to astronautene mandag, og oppfordret dem til å «gjøre store fremskritt for den kinesiske nasjon», melder Xinhua.

Laboratoriet Tiangong-2 går i bane 393 kilometer over jorden, og har to kammer. Et av dem er et forseglet rom som brukes til eksperimenter, men også gjør nytte som oppholdsrom. Det andre er et lager med forsyninger som solcellepaneler, motorer og batterier.

Aleksandr Zjeleznjakov, en russisk ekspert på romsystemer, sier til Xinhua at laboratoriets struktur bærer bud om Kinas designplaner for den fremtidige romstasjonen, som han antar vil ha en kjernekabin med rom til å koble på flere moduler etter hvert.

Les også: Astronautene la igjen de uvanligste ting på månen

Fan av egen kollega

De to astronautene på ferden Shenzhou-11 («Himmelske farkost») vil overvåke egen helsetilstand i nullgravitasjon, og gjennomføre eksperimenter på atomklokker som bruker laserkjølingsteknologi for økt nøyaktighet, samt andre prosjekter, ifølge China Daily.

De vil få en to timers pause hver kveld for å kunne se film, lytte til musikk og ringe hjem med video.

– Vi planlegger mer enn 100 typer mat og drikkevarer for dem i rommet, sier visedirektør for Kinas kontor for bemannet romferd, Wu Ping, til avisen. Han legger til at astronautene også har tilgang på en tredemølle og en treningssykkel.

Chen, en 37 åring fra Henanprovinsen med to tvillingsønner, var en stor fan av sin eldre kollega tidligere i karrieren.

– Jeg brukte å se Jing på TV, og syntes alltid han virket som han var så langt unna, sier han.

– Men da jeg møtte ham ansikt til ansikt forsvant mine bekymringer.

Les også: Kina jakter på utenomjordisk liv med stort radioteleskop

Personvernpolicy