Flygeblader med advarsler sluppet over Mosul

Irakiske og kurdiske styrker forbereder angrepet på Mosul øst for den irakiske millionbyen. Foto: Azad Lashkari / Reuters / NTB scanpix
Irakiske og kurdiske styrker forbereder angrepet på Mosul øst for den irakiske millionbyen. Foto: Azad Lashkari / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Amerikanske styrker har begynt et artilleriangrep mot byen Mosul, ifølge kurdiske kilder. Samtidig har det irakiske flyvåpenet sluppet flygeblader med advarsler om en offensiv.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En av lederne for de kurdiske styrkene i Irak hevder overfor det tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu at angrepet begynte sent lørdag kveld. Samtidig skal ekstremistgruppa IS, som kontrollerer Mosul, ha begynt å brenne bildekk og olje for å gjøre det vanskelig for kampfly å orientere seg.

Opplysningene kan være et tegn på at den lenge varslede offensiven mot Mosul er nært forestående. Irakiske fly har sluppet flygeblader over Mosul med advarsler om at offensiven snart vil begynne, ifølge TV-kanalen CNN.

– Vi forbereder oss på å gå til aksjon og befri Mosul og gjenopprette sikkerheten og stabiliteten i regionen, står det på flygebladet. Innbyggerne i byen er blitt bedt om å holde seg innendørs, sikre dører og vinduer og ikke få panikk.

– Unngå sivile tap

En kilde i USAs forsvarsdepartement sier imidlertid til Anadolu at det ennå ikke er iverksatt noen omfattende offensiv mot Mosul.

Russlands president Vladimir Putin oppfordrer de amerikanskledede styrkene til å unngå at sivile blir rammet i kampen om å gjenvinne kontrollen over byen.

– Vi håper våre amerikanske og franske partnere gjør alt de kan for å begrense, eller aller helst utelukke, at det blir noen sivile tap, sa Putin på en TV-sendt pressekonferanse søndag.

Frykter følgene

IS har kontrollert den irakiske storbyen, som har om lag 1 million innbyggere, i over to år.

Irakiske styrker har de siste ukene rykket stadig nærmere Mosul, og norske og internasjonale hjelpeorganisasjoner er bekymret for følgene av offensiven for å gjenerobre byen.

Redd Barna frykter at opptil 1 millioner mennesker kan bli drevet på flukt når de irakiske regjeringsstyrkene og alliert milits, støttet av vestlige fly, innleder sitt stormløp mot Mosul.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært