Russland: – Forholdet til USA er det dårligste på flere tiår

Russlands FN-ambassadør Vitalij Tsjurkin under et møte om Syria i Sikkerhetsrådet i september. Foto: Andrew Kelly / Reuters / NTB scanpix
Russlands FN-ambassadør Vitalij Tsjurkin under et møte om Syria i Sikkerhetsrådet i september. Foto: Andrew Kelly / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Forholdet mellom USA og Russland er det dårligste siden 1973, mener den russiske FN-ambassadøren Vitalij Tsjurkin.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette året brøt Jom kippur-krigen ut i Midtøsten. USA støttet Israel, mens Sovjetunionen støttet Egypt og Syria.

– Den generelle situasjonen nå er etter min mening temmelig dårlig. Trolig den verste siden 1973, sier Tsjurkin til nyhetsbyrået AP.

Ifølge historikere var risikoen for krig mellom atommaktene USA og Sovjetunionen under Jom kippur-krigen den høyeste siden Cuba-krisen i 1962.

Én av årsakene til det spente forholdet mellom USA og Russland i dag er at landene støtter hver sin part i borgerkrigen i Syria.

Isfront

At Russlands forhold til Vesten ikke er det beste om dagen kom det nok et eksempel på i starten av denne uka, da president Vladimir Putin valgte å avlyse et planlagt besøk i Paris 19.oktober. Årsaken var at franske ledere krevde at Russland må etterforskes for krigsforbrytelser i Syria.

Putins avlysning kommer dagen etter at Hollande uttalte i et intervju at han var usikker på om han burde ta imot Putin på grunn av Russlands rolle i Syria.

– Jeg stiller fortsatt meg selv spørsmålet: Kan vi gjøre noe som kan få ham til å stanse det han er i ferd med å gjøre sammen med det syriske regimet, som er å støtte bombingen av Aleppos befolkning med sitt luftvåpen, sa Hollande.

Les også: Sinnet mot russerne vokser i EU

Gorbatsjov: – Dette er nødt til å stanse

USA og Russlands konflikt om Syria har satt verden i en farlig situasjon, uttalte Sovjetunionens siste leder, Mikhail Gorbatsjov, nylig.

– Jeg ønsker ikke å gi noen konkrete råd, men det jeg vil si, er at dette er nødt til å stanse. Vi trenger å fornye dialogen. Å stanse den var en stor feil, sa Gorbatsjov (85) til det statlige, russiske nyhetsbyrået RIA Novosti, mandag.

Han mener at man nå må tilbake til de viktigste sakene, som ifølge Gorbatsjov er kjernefysisk nedrustning, kampen mot terrorisme og det å hindre en miljøkatastrofe.

– Sammenlignet med dette kommer alt annet i bakgrunnen, slår Gorbatsjov fast.

Les også:

Amerikanske soldater stasjoneres på Værnes - flere partier reagerer

Ap-støtte til USA-soldater plassert i Norge

Slik kan Russland invadere Sverige på få timer

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært