Clinton anklager i epost Saudi-Arabia for terrorstøtte
Hillary Clinton anklager Saudi-Arabia og Qatar for i all hemmelighet å gi økonomisk og logistisk støtte den ytterliggående islamistgruppa IS, går det fram av en epost som WikiLeaks har fått tilgang til.
Anklagen mot to av USAs fremste allierte i Midtøsten er å finne i en epost demokratenes presidentkandidat skrev til sin nåværende valgkampleder John Podesta i august 2014.
– Vi må bruke diplomatiske og mer tradisjonelle etterretningskontakter for å legge press på regjeringene i Qatar og Saudi-Arabia, som i hemmelighet gir økonomisk og logistisk støtte til ISIL og andre radikale sunnimuslimske grupper i regionen, heter det i eposten, der det vises til etterretningskilder.
Ekstrem ideologi
En annen lekket epost , som refererer til en tale Hillary Clinton holdt i oktober 2013, langer hun også ut mot Saudi-Arabia.
– Saudiaraberne har de siste 30 årene eksportert mer ekstrem ideologi enn noen andre på jorda, slår hun fast.
Clinton kritiserte også tidligere i år Saudi-Arabia og Qatar for manglende vilje til å «hindre sine statsborgere fra å finansiere ekstremistorganisasjoner».
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenKritikken står i sterk kontrast til det hun sa som utenriksminister og som vanligvis sies fra offisielt hold i Washington.
Selv om Obama-administrasjonen flere ganger har kritisert båndene mellom enkelte predikanter i Saudi-Arabia og ekstreme sunnimuslimske grupper som IS og al-Qaida, har kritikken ikke vært rettet direkte mot saudiarabiske myndigheter.
– Partnere
CIA-sjef John Brennan omtalte senest i forrige måned saudiaraberne som «blant våre beste partnere i kampen mot global terrorisme».
Omtrent samtidig forsøkte president Barack Obama å stanse et kongressvedtak som åpner for at familiene til ofrene for terrorangrepene mot USA 11. september 2001, kan saksøke Saudi-Arabia. 15 av de 19 flykaprerne bak angrepene, var saudiarabere.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenObama avviste også tvert et krav fra en rekke demokrater og republikanere i Kongressen, om å stanse et planlagt salg av over 150 stridsvogner til Saudi-Arabia.
Artikkelen fortsetter under annonsenGode grunner
USA har gode grunner for å holde fast ved alliansen med Saudi-Arabia, påpeker nettavisen The Intercept.
De minner om at Saudi-Arabia kontrollerer 13 prosent av verdens oljeressurser og har nærmere 1.000 milliarder kroner i utestående gjeld hos amerikanske myndigheter.
Saudi-Arabia har i løpet av Obamas to presidentperioder også handlet amerikanske våpen for over 400 milliarder kroner og har inngått kontrakter om kjøp av militært materiell for ytterligere 500 milliarder kroner, påpeker nettavisen.