Guterres blir ny FN-sjef

Artikkelen fortsetter under annonsen

FNs hovedforsamling har formelt utnevnt portugiseren António Guterres til verdensorganisasjonens nye generalsekretær.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

FNs 193 medlemsland vedtok torsdag ved akklamasjon en resolusjon som innebærer at Guterres blir FNs nye generalsekretær for en periode på fem år.

Sosialdemokraten Guterres (67) er kjent som en iherdig forsvarer for verdens flyktninger, og valget av ham bærer bud om en mer reformvennlig og høyprofilert ledelse av verdensorganisasjonen.

Les også: António Guterres blir FNs neste generalsekretær

Den 1. januar erstatter han sørkoreanske Ban Ki-moon, som har vært FN-sjef i ti år. Ban ble omtalt som «myk utenpå og hard inni» da han tiltrådte.

Guterres fremstår som mer åpen og frittalende, og mange mener han er spesielt godt egnet til å lede FN i en vanskelig tid.

– Moralsk kompass

Guterres er Portugals tidligere statsminister, og det er første gang at en tidligere stats- eller regjeringssjef blir utnevnt til FNs toppstilling. Men det er først og fremst som FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) at han har gjort seg internasjonalt bemerket.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Som sjef for UNHCR har Guterres vist at han er en mann som søker menneskelig kontakt og er på ballen, sier Frankrikes FN-ambassadør François Delattre.

Han beskriver Guterres som en humanist med et «ekte moralsk kompass», og han tror portugiseren vil klare å gjennomføre intern omstilling, samtidig som han utad fremstår som en leder med klare visjoner som styrer verdensorganisasjonen i riktig retning.

Skuffet over Ban

De egenskapene Guterres roses for, er de samme som enkelte har ment at Ban Ki-moon har manglet. Diplomater har uttrykt en viss skuffelse over hans kommunikasjonsevner, samt tilbakeholdenhet i store konflikter som i Syria, Jemen og Sør-Sudan.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Alle er veldig høflige når det gjelder Ban, men la oss erkjenne det, alle vet at han ikke har vært noen sterk generalsekretær verken når det gjelder interne reformer eller ekstern ledelse, sier en diplomat i FNs sikkerhetsrådet til nyhetsbyrået AFP.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Han har de rette instinkter når det gjelder Syria og alt annet, men han har ikke vært i stand til virkelig å påvirke verdensopinionen i noen av disse sakene, sier den ikke navngitte diplomaten.

Vil skape rom

Guterres fikk enstemmig støtte i FNs sikkerhetsråd i forrige uke, som så anbefalte ham som kandidat til FNs hovedforsamling. Han er valgt for en periode på fem år.

Diplomater mener at Guterres kommer til å bruke sine første 100 dager som generalsekretær til å utvide generalsekretærens rolle.

– Jeg sier ikke at han vil ha en spesiell plan for å skape fred i Syria, men jeg tror han vil være opptatt av å sikre at det er rom for at generalsekretæren kan jobbe tett med slike store spørsmål, sier diplomaten.