Thailand forbereder seg på kongens bortgang

Thailand venter spent på nytt om tilstanden til 88 år gamle kong Bhumibol. Mange har samlet seg i bønn utenfor sykehuset i Bangkok der kongen ligger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tilstanden til verdens lengst regjerende monark, Thailands kong Bhumibol (88), skal i følge flere kilder nå være så dårlig at innbyggerne forbereder seg på hans død.

Ifølge Bangkok Post oppfordres befolkningen på sosiale medier om å kle seg i rosa, som ifølge kongelige astrologer er kongens helsebringende farge.

Statsminister Prayuth Chan-ocha har avlyst alle møter for å reise til Bangkok.

Den thailandske hovedbørsen falt kraftig etter meldinger om kongens alvorlige helsetilstand.

I det Thailand passerer midnatt har mange samlet seg i bønn utenfor sykehuset i Bangkok der kongen ligger.

AFP: Har innkalt til hastemøte

Næringslivsledere frykter økonomisk ustabilitet dersom kongen dør.

Ifølge AFP er det innkalt til hastemøte mellom juntaen og kronprinsen.

Frykten har økt for at helsetilstanden er blitt forverret de siste dagene.

Thailands kong Bhumibol har den siste tiden blitt holdt i live ved hjelp av respirator. Senest 9. oktober meldte det thailandske hoffet at tilstanden hans var ustabil.

Kong Bhumibol overtok tronen i 1946 og ble formelt kronet i 1950. Den 88 år gamle kongen har slitt med sykdom i lengre tid og har ikke vært sett offentlig på nesten ett år.

Les også: Nå skal verdens lengstregjerende monark feires

(Artikkelen fortsetter under)

Strømmer til sykehuset og palasset

Store folkemengder har de siste dagene strømmet til The Grand Palace og Siriraj Hospital i Bangkok for å uttrykke sin støtte til kongen.

Wanna Sirikhet, en 69 år gammel kvinne fra Narathiwat-provinsen, har reist mer enn 1.100 kilometer for å vise sin medfølelse.

– Jeg kom hit for å be for kongen, forteller hun til Bangkok Post.

Sanong Suwanmart, en 80 år gammel mann fra Rat Burana-distriktet, sier han ønsker å vise sin moralske støtte.

Facebook-siden «We Love Thai King», som har mer enn 2,5 millioner medlemmer, har startet aksjonen #wishthathismajestyrecoverssoon.

(Artikkelen fortsetter under)

Betent politisk spørsmål

Slottet i Bangkok er vanligvis svært tilbakeholdne med opplysninger om kongen og hans helse. Men de siste månedene har hoffet regelmessig offentliggjort legeerklæringer som slår fast at han lider av flere sykdommer, deriblant store problemer med nyrene og hjertesvikt.

Kongens helsetilstand har vært et betent politisk spørsmål i Thailand, der militære tilhengere av kongehuset grep makten i et kupp i mai 2014.

Bhumibol blir av mange thailendere sett på som en samlende kraft i et konfliktfylt land. Det er forbudt å kritisere monarkiet eller kongehuset, og brudd på dette straffes strengt.

Les også: Flere drept i minst åtte eksplosjoner i Thailand

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært