Studie: Europeiske fengsler yngleplass for jihadister

Ekstremistgruppa IS rekrutterer jihadister fra europeiske fengsler, konkluderer en ny britisk studie.
Ekstremistgruppa IS rekrutterer jihadister fra europeiske fengsler, konkluderer en ny britisk studie. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Ekstremistgruppen IS rekrutterer i stadig større grad fra europeiske fengsler, der kriminelle ser på IS som en mulighet for forsoning, slår en britisk studie fast.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Studien er gjort av Det internasjonale senteret for studier av radikalisering og politisk vold (ICSR) i London, der en flerspråklig gruppe forskere har gransket 79 jihadister fra Belgia, Storbritannia, Danmark, Frankrike, Tyskland og Nederland.

57 prosent hadde vært fengslet før de ble radikalisert, og 27 prosent av dem som hadde vært fengslet, ble radikalisert der.

Forskningssenterets direktør Peter Neumann sier ekskriminelle passer perfekt inn i IS' nye rekrutteringsprofil.

– IS krever ikke intellektuelt sofistikerte mennesker. De krever ikke at du studerer religion. De får det til å virke som et dataspill, sier han.

Les også: Flyktninger bandt mistenkt IS-terrorist til sofa - hylles som helter

Forskerne slår fast at å bli med i IS gir tidligere kriminelle muligheten til å «forsone seg», uten å måtte endre atferdsmønstrene sine.

De konkluderer også med at ved å rekruttere fra fengsler, kan radikale grupper hente mennesker med «overførbare ferdigheter», som erfaring med våpen og evne til selvfinansiering gjennom kriminell aktivitet.

I løpet av de siste fem årene, anslår ICSR med at omtrent 5.000 vesteuropeere har reist til Midtøsten for å bli med i jihadistgrupper.

Les også: Tyskland vil sende migranter tilbake til Hellas og Tyrkia

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært