Nye siktelser mot Brasils tidligere president Lula

Brasils tidligere president Luiz Inacio Lula da Silva har kalt korrupsjonssaken mot ham for en farse. Foto: Reuters / NTB scanpix
Brasils tidligere president Luiz Inacio Lula da Silva har kalt korrupsjonssaken mot ham for en farse. Foto: Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Brasils tidligere president Luiz Inacio Lula da Silva er siktet for nye korrupsjonsanklager. Han er under etterforskning for å være medlem av et kriminelt nettverk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Påtalemyndigheten skriver i en pressemelding at Lula skal ha påvirket utviklingsbanken BNDES til å gi økonomisk støtte til et firma eid av nevøen til hans avdøde kone. Ti andre personer er også siktet i saken.

Lula etterforskes også for å være medlem i et kriminelt nettverk som står bak «masseplyndring» av det statlige oljeselskapet Petrobras. Dommer Teori Zavascki godkjente torsdag forrige uke etterforskningen av Lula, som allerede er tiltalt for konkrete tilfeller av korrupsjon i Petrobras-saken.

– Politiske motiver

Lula var president gjennom store deler av tiden da Petrobras-saken skal ha pågått. Han har gjentatte ganger bedyret sin uskyld og sagt at det ligger politiske motiver bak saken mot ham.

Lulas advokat, Cristiano Zanin, holdt mandag en pressekonferanse der han sa at han ikke har fått tilgang til saken, og at hans klient umulig kan ha blandet seg inn i utviklingsbankens saker fordi den tar alle avgjørelser i et felles kollegium.

Vil fjerne dommer

Zanin mener at domstolene er dominert av personer som er motstandere av Lulas sosialistparti, og han vil forsøke å få fjernet dommeren Sergio Moro fra sakene som har med Lula å gjøre. Han mener sakene er et forsøk på å hindre at Lula igjen kan stille som presidentkandidat.

– Det er et ønske om å holde Lula borte fra presidentvalget i 2018, sier han

Lulas håndplukkede etterfølger, Dilma Rousseff, måtte tidligere i høst gå av som president etter at det ble reist riksrettssak mot henne. Også hun anklages for å ha vært involvert i Petrobras-skandalen. Hun insisterer også på at saken mot henne ble reist for å fjerne henne fra makten.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært