Tysk politi: Terrormistenkt syrer trolig knyttet til IS

Tyske spesialstyrker aksjonerte lørdag mot en leilighet i delstaten Sachsen. Foto: Fabrizio Bensc / Reuters / NTB scanpix.
Tyske spesialstyrker aksjonerte lørdag mot en leilighet i delstaten Sachsen. Foto: Fabrizio Bensc / Reuters / NTB scanpix. Foto: Fabrizio Bensch / Reuters

En syrisk mann som er mistenkt for å ha planlagt terrorangrep mot en flyplass i Berlin, har trolig hatt kontakt med IS, sier tysk politi. Tre syriske landsmenn sørget for at han ble pågrepet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet mener mye tyder på at den 22 år gamle mannen, som opprinnelig er fra Damaskus, er knyttet til den ytterliggående islamistgruppa IS.

– Den mistenktes tilnærming og atferd peker mot en IS-kontekst, sa politisjef Jörg Michaelis i delstaten Sachsen på en pressekonferanse mandag, noen timer etter pågripelsen.

Jaber Albakr planla et angrep mot en flyplass, ifølge den tyske etterretningstjenesten BfV.

– Vi hadde spor fra etterretningsinnsamling om at han først ønsket å angripe tog i Tyskland, sier BfV-leder Hans-Georg Maassen til kringkasteren ARD mandag kveld.

– Avslutningsvis ble planen mer konkret om å angripe flyplasser i Berlin, tilføyer Maassen.

Han forteller at det var i begynnelsen av september at BfV først fikk tips om at medlemmer av ekstremistgruppa IS planla et terrorangrep mot tysk infrastruktur.

En annen mistenkt syrer på 33 år er tidligere pågrepet i saken.

Overmannet og bundet

Albakr ble pågrepet i en leilighet i Leipzig etter at tre andre syrere tipset politiet. De hadde gjenkjent ham fra et bilde politiet hadde lagt ut på nettet.

Like etter midnatt mandag stormet politiet leiligheten der de andre syrerne hadde overmannet ham og bundet ham til en sofa.

– Han ble overlevert til oss bundet, sier Michaelis.

Før dette hadde en av syrerne gått til den lokale politistasjonen med et bilde de hadde tatt av den mistenkte.

Syreren som bor i leiligheten, hadde møtt Albakr på jernbanestasjonen i Leipzig og invitert ham til å overnatte før han varslet politiet, skriver Der Spiegel.

Etter dette skal de ha forstått at mannen var etterlyst ut fra bildet som politiet hadde lagt ut på nettet. Bildet var fra et overvåkingskamera, og etterlysningen ble lagt ut på både tysk, engelsk og arabisk.

Etter pågripelsen natt til mandag ble han framstilt for varetekstfengsling ved en domstol i Dresden.

Les også: Tysk politi: Terrormistenkt syrer trolig knyttet til IS

Under oppsikt

Tysk etterretning skal ha hatt mannen under oppsikt siden september ettersom det var forhold som tydet på at han var i ferd med å planlegge noe.

22-åringen var nær ved å bli pågrepet av spesialstyrker i Chemnitz, om lag 8 mil fra Leipzig, lørdag, etter at politiet hadde funnet opp mot en kilo sprengstoff i leiligheten der han bodde. Sprengstoffet var av typen TATP, det samme som ble brukt under terrorangrepene i Paris og Brussel, ifølge politiet.

Eksplosivene var «nesten klare, eller til og med klare for bruk», ifølge Michaelis. Han sier at den mistenkte planla å sprenge en bombe, muligens i en såkalt selvmordsvest.

Albakr kom til Tyskland i 2015 og hadde fått innvilget asyl.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært