Derfor havnet få nazistiske krigsforbrytere i fengsel

Bygningen til Det tyske justisdepartementet i dagens Berlin. Foto: De-okin/Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)
Bygningen til Det tyske justisdepartementet i dagens Berlin. Foto: De-okin/Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Flertallet av tjenestemennene i det tyske justisdepartementet etter krigen var eks-nazister, ifølge en studie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Advokatene fra nazitiden gikk videre til å skjule tidligere forbrytelser, snarere enn å avdekke dem, og bidro dermed til at nye forbrytelser ble begått, sier den tyske justisministeren Heiko Maas, som la frem rapporten mandag.

Det tyske justisdepartementet var etter andre verdenskrig infisert med tidligere nazister som gjorde alt for å beskytte sine tidligere partikamerater, ifølge en ny offisiell studie.

77 prosent av ledende tjenestepersoner i 1957 var tidligere medlemmer av nazipartiet. Dette er en høyere andel enn under «Det tredje riket» fra 1933 til 1945, ifølge studiens funn.

– Vi hadde ikke trodd at tallet skulle være så høyt, sier studiens medforfatter Christoph Safferling til Süddeutsche Zeitung. Han har gått gjennom personalmappene til en rekke tidligere ansatte i departementet i forbindelse med studien, melder nyhetsbyrået AFP.

Nettverket av tidligere nazister sluttet rekkene og gjorde medlemmene i stand til å beskytte hverandre fra rettsforfølgelse, ifølge studiens funn. Dette bidrar til å forklare hvorfor så få nazistiske krigsforbrytere havnet i fengsel.

Les også:

Löfven: – Sverigedemokraterna er et nazistisk parti

Tyske høyreekstremister trener opp barn i Sverige

Ti henrettelser før leggetid

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært