Menneskers økte fotavtrykk på jorda bekymrer

Menneskers fotavtrykk på jorda øker, noe som går utover miljøet og det biologiske mangfoldet. Her fra Rio de Janeiro. Arkivfoto: Bjørn Sigurdsøn /NTB scanpix
Menneskers fotavtrykk på jorda øker, noe som går utover miljøet og det biologiske mangfoldet. Her fra Rio de Janeiro. Arkivfoto: Bjørn Sigurdsøn /NTB scanpix Foto: NTB scanpix

En ny studie viser at menneskers «fotavtrykk» på jorda øker de fleste steder. Konsekvensen er forringelse av miljøet og tap av biologisk mangfold.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er klimamagasinet fra Cicero som nylig har omtalt den ferske studien, som viser at bare en liten del av landjorda nå kan sies å være uberørt av menneskelig aktivitet.

«Fotavtrykket» økte fra 1993 til 2009 de fleste steder, blant annet i områder med høy biodiversitet. Påvirkningen fra menneskelig aktiviteter viser seg gjerne i forringelse av miljøet som ved tilbakegang i bestander eller tap av arter, heter det i den oppdaterte analysen, som blant andre forsker Oscar Venter ved University of Northern British Columbia, står bak.

75 prosent av jorda

Dataene stammer både fra satellittobservasjoner og fra observasjoner på bakken, og omfatter bebygde områder, dyrket mark, beiteland, folketetthet, elektrisk infrastruktur (nattlys), jernbaner, veier og vannveier benyttet til ferdsel.

Oscar Venters forskningsgruppe beregner at i 2009 var menneskenes fotavtrykk merkbart på 75 prosent av landjorda (utenom Antarktis). De største bidragene kommer fra folketetthet, veier og dyrket mark.

Områder med ubetydelig fotavtrykk finner en nå bare ved nordlige breddegrader, i noen ørkener og i de fjerneste områder av regnskogen i Amazonas og Kongo.

Vekst forringer miljøet

Forfatterne bak rapporten mener det gir grunn til bekymring at trykket er intenst og økende i mange områder med høy biodiversitet, men de finner det oppmuntrende at man observerer avtakende fotavtrykk i noen land. Dette gjelder de rikeste landene og land der det er streng kontroll med korrupsjon.

Men forskergruppen konkluderer med at selv om det er visse positive tegn i utviklingen, så er menneskers fotavtrykk merkbart nesten over alt. Dette viser de store utfordringene man har med å oppnå fortsatt sosioøkonomisk vekst uten å forringe miljøet, skriver Magasinet Klima.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært