EUs nye grensevakt klar til å rykke ut

Piggtrådgjerder er satt opp langs deler av grensa mellom Bulgaria og Tyrkia. Foto: Stoyan Nenov / Reuters / NTB scanpix
Piggtrådgjerder er satt opp langs deler av grensa mellom Bulgaria og Tyrkia. Foto: Stoyan Nenov / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

EUs nye grense- og kystvakt er nå klar til å rykke ut til Schengen-land som får problemer med å vokte egne grenser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Under en seremoni torsdag ved en av grenseovergangene mellom Bulgaria og Tyrkia ble det nye grense- og kystvaktbyrået EBCG presentert.

Styrken skal kunne stille med opptil 1.500 mannskaper fra 19 land dersom det oppstår krisesituasjoner. Hvis et Schengen-land ikke klarer å kontrollere grensene sine på egen hånd, kan det få bistand fra EBCG.

– Fra nå av er de ytre EU-grensene til ett medlemsland den ytre grensen til alle medlemsland – både juridisk og operasjonelt, sier EUs migrasjonskommissær Dimitris Avramopoulos i en uttalelse.

Enige på rekordtid

Den nye styrken er en utvidelse av Frontex, som ble grunnlagt i 2004. Da antallet flyktninger og migranter til EU økte kraftig i fjor, var ikke Frontex i stand til å håndtere situasjonen.

EU-landene klarte på rekordtid å bli enige om den nye, utvidede styrken tidligere i år. På sikt er målet å gjenopprette passfriheten og oppheve grensekontrollene som er innført mellom Schengen-land som følge av flyktningkrisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg er det håp om at den nye grensestyrken vil dempe striden mellom land i Vest- og Øst-Europa om håndteringen av krisen.

Norge deltar

Grunntanken bak EBCG er at medlemslandene fortsatt skal ha hovedansvaret for vaktholdet ved egne grenser, men at den felleseuropeiske styrken skal stille med ekstra kapasitet der det trengs.

Også Norge tilhører Schengen-området, og vi har deltatt i samarbeidet om Frontex. Heretter skal norske myndigheter bidra i samarbeidet om den nye og utvidede styrken.

– Jeg synes det er en bra løsning de har fått til. Det at man får en felles grensevakt til stede, gjør at vi styrker grensene, sa statsminister Erna Solberg (H) til NTB etter at det var oppnådd enighet om EBCG i slutten av juni.

Hun gjorde det klart at Norge akter å vokte grensene selv, og ikke be om hjelp fra den felleseuropeiske styrken. Men Norge kan bli bedt om å delta i vaktholdet ved grensene til andre Schengen-land.