Gaza-båt kapret:

Norsk kvinne arrestert av israelske myndigheter

En norsk student (31) er blant 13 kvinner som er arrestert i internasjonalt farvann av israelske myndigheter. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Totalt 13 kvinner skal være om bord i den pro-palestinske båten «Zaytouna-Oliva». I tillegg til den norske kvinnen, ble 12 kvinner arrestert da båten ble kapret av israelsk marine i internasjonalt farvann.

Fredsaktivisten Mairead Corrigan Maguire vant fredsprisen i 1976. Foto: Bilal Hussein / AP
Fredsaktivisten Mairead Corrigan Maguire vant fredsprisen i 1976. Foto: Bilal Hussein / AP

En av kvinnene skal være den tidligere fredsprisvinneren Mairead Maguire (72).

Den israelske marinen bekrefter i en uttalelse onsdag kveld at de har gjennomført en aksjon mot en båt med kvinnelige pro-palestinske aktivister. Ifølge militæret skal kvinnene ha forsøkt å bryte Israels marineblokkade av Gazastripen, skriver The Guardian.

Ifølge hjemmesiden til båten, var målet å bryte blokaden av Gaza. Det var ifølge nettstedet ventet at båten ville bli kapret i internasjonalt farvann.

– Det er absurd at denne lille båten med 13 fredelige kvinner blir kapret fordi deres medfølelse og solidaritet med kvinnene i Gaza anses for å være en trussel mot Israels sikkerhet, sier Gerd von der Lippe, nestleder i Ship to Gaza Norway, i en pressemelding.

VG som først omtalte saken, får bekreftet opplysningene fra Utenriksdepartementet.

Leder i Ship to Gaza politiker Torstein Dahle. Foto: Morten Holm / NTB scanpix
Leder i Ship to Gaza politiker Torstein Dahle. Foto: Morten Holm / NTB scanpix

– Båten hadde en norsk statsborger om bord og ble brakt til Israel, der de ankom i natt. Ambassaden i Tel Aviv har bedt om å få kontakt med den norske borgeren, og de vil få innvilget det ønsket i løpet av dagen, sier pressetalsperson i UD Kristin Enstad.

Tidligere Rødt-leder og nå leder i organisasjonen Ship to Gaza, Torstein Dahle, forklarer hendelsesforløpet slik overfor VG.

– Klokken 15.58 mistet vi kontakten med Women’s Boat to Gaza, «Zaytouna-Oliva». Kort tid før hadde vi fått melding om at båten var omringet av israelske marinefartøyer, og det er nå bekreftet at båten er kapret av israelsk marine. Båten var da i internasjonalt farvann omkring 40 nautiske mil utenfor Gaza, sier Dahle til VG.

Les også: – Gaza-blokaden øker faren for ekstremisme

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden