Minst elleve døde som følge av orkanen Matthew

Artikkelen fortsetter under annonsen

Orkanen Matthew herjet Haiti og veltet trær og rev av hustak. Så langt har orkanen, som beveger seg nordover mot Bahamas og Florida, resultert i elleve dødsfall.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vindhastigheten var på det kraftigste oppe i over 230 kilometer i timen, og i tillegg til vinden førte store nedbørsmengder til flom og ødeleggelser på infrastrukturen.

Orkanen, som onsdag har beveget seg nord for Cuba, er ventet å ramme Bahamas i løpet av torsdag og nærme seg kysten av Florida på kvelden. Deretter vil den ifølge meteorologer avta noe i styrke, men bevege seg oppover USAs østkyst i løpet av helgen. Uværet beveger seg med en fart på omtrent 13 kilometer i timen. Myndighetene i Sør-Florida håper å unngå skadene de hadde etter orkanene Wilma og Katrina i 2005, men frykter at innbyggerne ikke forbereder seg godt nok på det kraftige uværet.

Les også: Kraftig orkan kan treffe Florida: – Vi er forberedt på det verste

Nødhjelp

Den sørlige delen av Haiti er avskåret fra resten av landet etter at ei bru ble ødelagt i det som er det kraftigste uværet i landet på mange år. Brua ligger på Route Nationale 2, den eneste veien som leder fra den sørlige delen av landet til hovedstaden Port-au-Prince.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det holdes et krisemøte for å få gjenopprettet forbindelsen, men det kommer til å bli vanskelig å finne en alternativ rute, sier talsmann for sivilforsvaret, Edgar Celestin.

Flere nødhjelpsorganisasjoner, blant annet Care, Kirkens Nødhjelp, Røde Kors og Redd Barna arbeider for å evakuere og bistå de som er rammet av orkanen. Røde Kors har sendt katastrofe- og vanneksperter til Cuba for å bistå i nødhjelpsarbeidet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Orkanen Matthew har truffet Haiti: – Ser ut som en krigssone her nå

Redd Barna bistår de rammede i Haiti med myggnett, vannkanner og nødvendige hygieneartikler. Dessuten har organisasjonen satt opp «barneområder», der barn kan leke trygt under oppsyn. Slik får foreldrene mulighet til å få overblikk over skadene og kan begynne gjenoppbygningen.

– Mange mennesker har nektet å la seg evakuere, fordi de frykter å bli frastjålet det de eier og har, sier generalsekretær Anne-Marie Helland i Kirkens Nødhjelp. De forteller at kirkene i Port-au-Prince er omgjort til evakueringssentre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På vei mot Bahamas

Minst fem personer omkom i uværet i Haiti, deriblant en 26 år gammel mann som druknet da han prøvde å redde et barn som falt ut i en oversvømt elv. Barnet ble reddet. Ordføreren i byen Petit-Goâve opplyser at to personer har omkommet i byen, inkludert en kvinne som ble truffet av en fallende strømstolpe.

I tillegg til dødsfallene i Haiti er det meldt om fire dødsfall i nabolandet Den dominikanske republikk og ett i både Colombia og i øystaten Saint Vincent og Grenadinene.