Nasjonal kvinnestreik mot abortforbud i Polen

Fargen svart og kleshengere, symbolet på illegal abort, ble brukt i protestene mot en foreslått innstramming av abortloven i Polen. Det polske parlamentet vurderer nå et totalforbud mot abort i det katolske landet. Foto: François Lenoir / Reuters / NTB scanpix
Fargen svart og kleshengere, symbolet på illegal abort, ble brukt i protestene mot en foreslått innstramming av abortloven i Polen. Det polske parlamentet vurderer nå et totalforbud mot abort i det katolske landet. Foto: François Lenoir / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Polske kvinner kledd i svart viftet med svarte flagg i Polens gater mandag, og boikottet både jobb og studier for å protestere mot lovforslaget som nærmest vil totalforby abort i Polen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere menn støttet også protestene, som foregikk både i hovedstaden Warszawa, storbyen Gdansk og flere andre steder i det katolske landet. Dagen blir kalt «den svarte mandagen», og den svarte bekledningen er et symbol på sorg.

Polen har allerede blant Europas strengeste abortlover, og meningsmålingene viser svært lite støtte til en enda strengere lovgiving.

Protestene i landet har vart siden lørdag, da tusenvis av mennesker demonstrerte foran den polske parlamentsbygningen.

Polens utenriksminister, Witold Waszczykowski, er kritisk til protestene.

– Vi forventer en seriøs debatt om spørsmål knyttet til liv, fødsel og død. Vi forventer ikke «hendelser», kostymer, og at folk skaper kunstige problemer, sier han.

Den allerede strenge abortloven ble innført i 1993, og innebærer at kvinner kun kan ta abort dersom livet deres står i fare, fosteret er uhelbredelig skadd, eller dersom voldtekt eller incest er årsaken til svangerskapet.

Det nye lovforslaget er et borgerinitiativ fra aktivistgruppen Stopp Abort, som har samlet inn 450.000 underskrifter. I henhold til polsk lov må nasjonalforsamlingen behandle forslag som støttes av 100.000 eller flere. De foreslår at abort skal totalforbys, og at straffen for å utføre abort skal endres fra to til fem år, både for moren og legen som gjennomfører inngrepet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden