Russland trekker seg fra plutoniumavtale med USA

Russlands president Vladimir Putin har beordret stans i arbeidet med å følge atomnedrustningsavtalen landet gjorde med USA i 2000. Foto: Michael Klimentyev / Reuters / NTB scanpix.
Russlands president Vladimir Putin har beordret stans i arbeidet med å følge atomnedrustningsavtalen landet gjorde med USA i 2000. Foto: Michael Klimentyev / Reuters / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix

Den russiske presidenten Vladimir Putin trekker seg fra en atomavtale med USA grunnet «uvennlige handlinger». Avtalen innebar at landene skulle fjerne til sammen 68 tonn våpenanriket plutonium.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avtalen ble signert i 2000, og de to landene fornyet forpliktelsen i 2010. Avtalen tok sikte på å redusere faren for atomkrig, og ble sett på som et viktig steg i nedrustningsprosessen.

Putin uttalte allerede tidligere i år at USA ikke holdt sin del av avtalen, ettersom Russland hevder de kvitter seg med plutoniumet på en måte som ikke svekker USAs muligheter til å lage nye atomvåpen.

Les også: India evakuerer landsbyer langs grensa mot Pakistan

– Russland trekker seg fra avtalen grunnet en drastisk endring i totalbildet, og fremveksten av en trussel mot strategisk stabilitet grunnet uvennlige handlinger fra USA rettet mot Russland, heter det i Russlands uttalelse.

Russland mener derfor de må gjøre «umiddelbare grep» for å forsvare landets sikkerhet.

Dette er imidlertid ikke første gang en slik avtale faller igjennom, forteller den uavhengige militæreksperten Alexander Golts.

Les også: Solberg: – Russland har et spesielt ansvar i Syria

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden