Nasjonalister vant i Bosnia

Milorad Dodik, leder i Republika Srpska, vant en ny seier i lokalvalget søndag. Foto: Dado Ruvic / Reuters / NTB scanpix
Milorad Dodik, leder i Republika Srpska, vant en ny seier i lokalvalget søndag. Foto: Dado Ruvic / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Foreløpige resultat viser at nasjonalistiske partier, inkludert ett som vil bryte ut av Bosnia, er vinnerne etter lokalvalget i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Velgerne skulle peke ut ordførere og kommunestyrer i begge de to delvis selvstyrte enhetene i Bosnia – Republika Srpska, den serbiske republikk, og den muslimsk-kroatiske føderasjonen Bosnia-Hercegovina – i valget søndag.

I føderasjonen Bosnia-Hercegovina vant de nasjonalistiske partiene en nærmest fullstendig seier over de ikke-nasjonalistiske.

I Republika Srpska vant det prorussiske seperatistpartiet som har styrt i lang tid, over et ikke mindre nasjonalistisk parti som er for EU-samarbeid. Partiet som er ledet av president Milorad Dodik, vant i over 30 prosent flere kommuner enn ved sist valg.

Partiet har lovet å løsrive Republika Srpska fra Bosnia, noe mange nasjonalistiske serbere har ønsket helt siden Jugoslavia kollapset på 1990-tallet.

Forrige uke valgte serberne i Bosnia også å trosse landets myndigheter og stemte for å markere 9. januar som egen nasjonaldag i det serbisk-styrte området.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden