Nekter å gi opp kampen for fred i Colombia

Artikkelen fortsetter under annonsen

Colombianernes nei til fredsavtalen kom som et sjokk på myndighetene og geriljaen, som trodde krigen var over. Nå møtes partene til krisesamtaler i Havanna.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg gir ikke opp. Jeg vil kjempe for fred til den siste dagen i min periode, sa Colombias president Juan Manuel Santos etter det nedslående resultatet i søndagens folkeavstemning. Han slår fast at våpenhvilen med FARC-geriljaen skal videreføres.

FARC-geriljaens leder Timoleón «Timochenko» Jiménez, legger heller ikke skjul på sin skuffelse, men håper at fredsavtalen kan reforhandles slik at den vil bli godtatt av det colombianske folk.

– Dette sjokkresultatet fyller oss med enda mer entusiasme, gjør oss enda mer besluttsomme. Det er ulike måter å lese dette på, og nå må vi analysere dette for å se hva som må repareres, sier Jiménez, som også lover å videreføre våpenhvilen.

– Våre geriljafronter landet over vil opprettholde den bilaterale våpenhvilen, sier han.

Reiser til Havanna

President Santos har bedt sine forhandlere om straks å reise tilbake til Havanna, der de nesten fire år lange forhandlingene om fredsavtalen har pågått.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Colombias forhandlingsleder Humberto de la Calle tar samtidig på seg det hele og fulle ansvaret for at fredsavtalen ble forkastet og tilbyr seg å gå av.

– Enhver feil er mitt og bare mitt ansvar. Som følge av dette vil jeg tilby meg å gå av som delegasjonsleder, sa han.

Les også: Norsk skuffelse over valgsjokk i Colombia

Norsk spesialutsending

Jiménez er alt på plass i den cubanske hovedstaden, der også Norges spesialutsending Dag Nylander skal gjøre et nytt forsøk på å lose en revidert fredsavtale i havn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har kommunisert til begge parter at vi stiller oss til disposisjon og er tilgjengelige for å finne løsninger på sikt. Vi må også trekke inn opposisjonen som sier de ønsker fred og høre hva de mener er løsningen, sier utenriksminister Børge Brende (H) sier til NTB.

Les også: Søndag er dommens dag for krig eller fred i Colombia

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skuffet Ban

FNs generalsekretær Ban Ki-moon legger heller ikke skjul på at han er skuffet over utfallet av folkeavstemningen i Colombia.

– Jeg har sett resultatet, vi hadde håpet på et annet resultat, sier Ban, som også har bedt sin spesialutsending sette seg på flyet til Havanna.

– Jeg har bedt min spesialutsending Jean Arnault om straks å reise til Havanna for å fortsette konsultasjonene, sier Ban.

Oppslutning

50,2 prosent stemte nei til fredsavtalen i søndagens folkeavstemningen, og færre enn 54.000 stemmer skilte dermed ja- og nei-siden.

Nei-siden, med tidligere president Alvaro Uribe i spissen, mener regjeringen har gitt for mange innrømmelser til FARC. Blant annet har punktet om at tidligere medlemmer som tilstår forbrytelser slipper med samfunnstjeneste, fått kritikk.

Etter at resultatet av folkeavstemningen var klart, etterlyste Uribe «en stor nasjonal pakt», og han insisterte på «korrektiver» som garanterer respekt for grunnloven, for private bedrifter og rettferdighet uten straffefrihet, ifølge nyhetsbyrået AP.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han sa ikke noe om hvorvidt han vil slutte seg til Santos og forsøke å redde avtalen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Skjebneavstemning splitter Colombia

Var ikke forberedt

– Jeg tror ikke det er noen annen vei videre enn videre forhandlinger, og jeg tror ikke myndighetene var forberedt på et nei, sier førsteamanuensis i latinamerikanske studier ved Universitetet i Oslo, Steinar Andreas Sæther, til NTB.

– Det er ingen som ønsker at man skal fortsette krigen. Man må forhandle fram en ny avtale som er strengere med tanke på straffereduksjon og straffefrihet, en ny avtale som må bli mer akseptabel for en større del av befolkningen, sier han.

Frykter det verste

Brende frykter det verste dersom man ikke lykkes med å få på plass en fredsavtale det colombianske folk vil ha.

– Den væpnede konflikten vil fortsette. Nye liv vil kunne gå tapt, flere vil bli interne flyktninger, og situasjonen blir usikker og polarisert, tror Brende.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I norske miljøer som følger Colombia tett, er skuffelsen over valgresultatet stor.

– Dette er en katastrofe for Colombia. En avtale som det har tatt fire år å forhandle seg fram til, har nå blitt verdiløs. Dette er et veldig stort tilbakeskritt, sier generalsekretær Martha Rubiano Skretteberg i hjelpeorganisasjonen Caritas Norge.