FARC-geriljaen vil betale oppreisning til ofre

Søndag skal colombianerne stemme over den historiske fredsavtalen som kan ende landets borgerkrig. Bildet er fra en nei-demonstrasjon i Bogota lørdag. Foto: Reuters / NTB scanpix
Søndag skal colombianerne stemme over den historiske fredsavtalen som kan ende landets borgerkrig. Bildet er fra en nei-demonstrasjon i Bogota lørdag. Foto: Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Som del av fredsavtalen i Colombia bekrefter FARC-geriljaen at den vil betale oppreisning til ofrene for konflikten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I tråd med vilkårene i fredsavtalen, som gjør slutt på over et halvt århundre med væpnet konflikt, vil vi betale materiell oppreisning til ofrene, heter det i en uttalelse fra Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia, bedre kjent som FARC-geriljaen.

Inntil nå har FARC hevdet at de ikke har økonomi til å betale erstatning fordi alt har gått til kampen de kjemper. Kritikerne av fredsavtalen, som ble undertegnet av den colombianske regjeringen og opprørere mandag, etter nesten fire år med forhandlinger, har argumentert med at geriljaen uansett ikke vil betale oppreisning.

FARC tilbakeviser dette og forplikter seg til å innrapportere til regjeringen økonomiske og andre ressurser de sitter på i løpet av de 180 dagene de har til å avvæpne seg. Myndighetene på sin side er forpliktet til blant annet å gjennomføre jordreform, endre strategi i kampen mot narkotika og øke innsatsen i deler av landet som de tidligere har oversett.