Uforutsigbar Trump må vurdere sin strategi

Artikkelen fortsetter under annonsen

Donald Trump greide ikke å hamle opp med Hillary Clinton i deres første duell, men hva han gjør videre, er det få som tør spå.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Valgkampen foran det amerikanske presidentvalget 8. november har så langt vist seg å være svært uforutsigbar og full av overraskelser, og slik vil det etter alt å dømme fortsette.

Enkelte har spekulert på om Trump rett og slett kommer til å avlyse neste debatt og skylde på at mediene er ute etter ham, men det har kommunikasjonsekspert Maria Isaksson Ved Handelshøyskolen BI liten tro på.

– Han er altfor smigret av at folk er med ham såpass langt. Det gir ham energi og kampvilje. Han har ingenting å tape, sier Isaksson til NTB.

Les også: Retorikkekspert: – Ikke så vill som forventet

– Må skjerpe seg

– Trump ligger nå under, og hvordan han kommer til å håndtere det, er vanskelig å si. Skal han bli mer angripende eller mer oppdatert på kunnskap? Et eller annet må han skjerpe seg på. Kan hende vil han bli mer faktaorientert samtidig som han fortsetter med sin dundrende, filterløse ærlighet, sier Isaksson.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Trump har i valgkampen appellert til mange amerikaneres følelse av fremmedgjøring og utenforskap. Det har gitt ham mange trofaste tilhengere.

– Han spiller et spill mot etablissementet, men samtidig vil jo ikke velgerne hans at han skal fremstå som en klovn, fastslår Isaksson.

Ifølge en opptelling i Newsweek avbrøt Trump Clinton hele 51 ganger i løpet av den halvannen time lange TV-duellen, noe som bidro til å styrke inntrykket av at han mistet den emosjonelle kontrollen underveis.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Trump utnevner seg selv til vinner av debatten

Tre debatter

Debatten mandag natt til tirsdag norsk tid var den første av tre mellom demokraten Clinton og republikaneren Trump. Den neste skal holdes 9. oktober mens den tredje og siste blir holdt ti dager senere, den 19. oktober.

Før dette skal imidlertid Clintons visepresidentkandidat Tim Kaine og Trumps Mike Pence møtes til dyst. Det skjer allerede tirsdag neste uke. Trump har valgt den konservative og velrenommerte Mike Spence, som nyter stor tillit i den etablerte delen av partiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kan muligens gjøre Trump mer spiselig for mange velgere som reagerer negativt på Trumps stil.

Les også: Stoltenberg ga Trump svar på tiltale

Flere tilhengere?

For Clinton er det ifølge statistikkguruen Nate Silver svært viktig at innsatsen i debatten gir utslag på meningsmålingene. Hvis ikke, vil Trump bli vanskelig å slå, fastslår Silver på nettsiden FiveThirtyEight.

Før debatten viste Silvers utregning at hvis valget hadde vært holdt samme dag, ville Trump hatt 54,5 prosents vinnersjanse mot 45,5 prosent for Clinton.

Etter debatten hadde Clintons vinnersjanse steget til 53 prosent og Trumps hadde falt til 47 prosent, ifølge utregningen.

Men det er også de som mener at Clintons strategi ikke er god nok til å ta innersvingen på Trump.

– Clinton var rolig, avslappet og av og til mer selvtilfreds enn hun hadde godt av. Hun gikk til angrep fra starten, en erkjennelse av at valgkampen hennes har mistet fotfeste og trenger en rystelse. Men det er ingenting du kan si til det amerikanske folket om Trump som de ikke allerede vet. Clintons strategi for å demonisere Trump fungerer ikke, fastslår Boston Globe i en kommentar.

Les også: Trump leder i ny prognose